Хидролизиран протеин – с какво е полезен за тялото ни

Хидролизираните протеини, са на пазара от дълго време, но много от трениращите се съмняват в тяхната ефективност. Ето какво казва науката, и в кои случаи, хидролизирания 2016-11-09T09:03:49+00:00 Здравни Статии

Хидролизираните протеини, са на пазара от дълго време, но много от трениращите се съмняват в тяхната ефективност. Ето какво казва науката, и в кои случаи, хидролизирания протеин ще ви помогне повече. При първата си поява, никой не можеше да каже със сигурност, че хидролизираните протеини са по-добри от останалите видове. Единственото, което се знаеше беше, че се усвояват по-бързо от другите видове протеини.

 

Този вид протеин е отчасти хидролизиран. Какво означава това? Това означава, включването на протеолитични ензими, които разграждат протеина. Този процес имитира храносмилането и води до разбиването на протеина до неговите съставни части, а именно на аминокиселините и малки пептиди (те представляват няколко аминокиселини, свързани с пептидни връзки). С други думи, хидролизирания протеин доставя на организма, готови за усвояване аминокиселини.

 

Хидролизата доставя повече и по-бързо аминокиселини до мускулите, в сравнение с обикновените видове протеини.

 

Суроватъчния хидролизиран протеин има по-високо съдържание на левцин спрямо суроватъчният изолат. Като се има предвид, че левцинът е от съществено значение за изграждането на мускулна тъкан, се оказва, че хидролизата е по-ефективен от обикновените протеинови форми.

 

Попълването на гликогеновите запаси с въглехидрати след тренировка подобрява процеса на възстановяване и подготвя тялото ви за следващата тренировка. Възстановяването на гликогена зависи пряко от инсулина. Нивата на инсулин се повишават при наличието на въглехидрати или в присъствието на протеин. Суроватъчния хидролизат предизвиква значително по-голяма инсулинова реакция в сравнение с интактните протеини, което ще помогне за по-бързото попълване на гликогеновите запаси и по-силен анаболен отговор, ако се консумира след тренировка.

 

Ако тренирате интензивно, примерно два пъти на ден, протеиновият хидролизат ще предпази мускулите ви от увреждане и ще възстанови нивата на гликоген по-бързо. По този начин ще бъдете възстановени максимално за втората тренировка.

 

Протеиновият хидролизат ще намали разграждането на мускулната тъкан при продължителни тренировки.