ХИПЕРТОНИЯ

Това е заболяване, при което се наблюдава повишено кръвно налягане. Високото кръвно налягане води до увреждане на сърцето и кръвоносните съдове. Високото кръвно повишава риска от инфаркт, инсулт и други заболявания.

 

 

ХИПЕРТОНИЯТурска леска (Corylus colurna) – притежава коронародилатиращо действие. Понижава умерено кръвното налягане, но потенцират в известна степен хипотензивния ефект на бета-адренергичните блокери (пропранолол). Българската народна медицина препоръчва листата и кората на турската леска за лечение на леката и средната по тежест хипертония. Дрогата се използва под формата на запарка: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога (изсушени листа или кора) се запарва с 1 чаша вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици няколко пъти на ден.

 

 

ХИПЕРТОНИЯГлог (Crataegus monogyna) – в народната медицина препаратите на глога се използват предимно при спастични заболявания на кръвоносните съдове. Затова глоговите препарати се използват в различни комбинации за лечение на хипертонична болест у възрастни хора. С лечебна цел се използват цветове, листа и плодове. От изсушените цветове и листа се вземат две равни супени лъжици и се заливат с вряла вода в обем около 500 мл. Запарката се оставя в продължение на 2 часа. Прецежда се и се пие по винена чаша 3 пъти дневно половин час преди ядене.

 

 

ХИПЕРТОНИЯПащарнак (Pastinaca sativa) – притежава коронародилатиращо и меко хипотензивно действие.

 

 

 

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯБалканска пищялка (Angelica pancicii) – притежава хипотензивно действие. Прилага се при хипертония. Две чаени лъжички нарязан корен се вари с една чаша вода в продължение на 10 минути, прецежда се и се изпива на няколко пъти през деня.

 

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯБял смил (Filaginella uliginosa) – Притежава хипотензивно действие и се прилага при хипертония. Вътрешно белият смил се прилага под формата на запарка: 15 г бял смил (около 3 супени лъжици) се залива с чаша кипяща вода; взема се по 1 супена лъжица 30 минути преди ядене, 3-4 пъти дневно.

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯЗдравец (Geranium macrorrhizum) – притежава хипотензивно и седативно действие. Приготвя се като студен извлек – 2 чаени лъжички ситно нарязано свежо коренище се накисва на студено с 2 чаши вода в продължение на 8 часа; прецеденият през марля воден извлек се изпива на части за 1 ден.

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯМаслина (Olea europaea) – листата притежават хипотензивно и коронародилатиращо действие. В някои страни се използват екстракти от листата на маслината за лечение на високо кръвно налягане.

 

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯЛютива тлъстига /див пипер, яреч, парлива тлъстига/(Sedum acre) – прилага се като хипотензивно средство за лечение на хипертонична болест. Една чаена лъжичка ситно нарязана дрога се залива с една чаша вряща вода и след прецеждане се пие в продължение на един ден (под лекарски контрол).

 

 

 

ХИПЕРТОНИЯМалък зимзелен (Vinca minor) – притежава хипотензивно действие. Народната медицина препоръчва използването на отвара: 1 супена лъжица ситно нарязани листа се заливат с чаша вода; сместа се вари в продължение на 20 минути; получената отвара се изпива за 1 ден, разделена на 3-4 порции.