ХИПОВИТАМИНОЗА

При хиповитаминозата има недостиг на един или няколко витамина. Тя се дължи на дефицит на витамини в храната или, ако витамините, които приемаме не се абсорбират качествено от организма.

 

 

ХИПОВИТАМИНОЗАОбикновено киселиче/кислица, киселец, овчи киселец, сърнешки киселец/(Oxalis acetosella L.) – българската народна медицина го препоръчва при липса на витамини. Приемането на по-големи количества от растението може да доведе до раздразване на бъбреците!!! Препоръчва се използването на растението да става в пресен вид.

 

 

ХИПОВИТАМИНОЗАЧерно френско грозде/касис/(Ribes nigrum) – от плодовете се приготвят високовитаминозни конфитюри, които действат апетитовъзбуждащо.

 

 

 

 

 

ХИПОВИТАМИНОЗАПоточарка / Пореч /(Nasturtium-aquaticum) – витаминозно средство. Най-обикновеният начин за приложение е употребата на листата в прясно състояние като богато витаминозна салата – по 1-2 шепи на ден в продължение на 3-4 седмици.

 

 

 

 

ХИПОВИТАМИНОЗАШипка(Rosa canina) – ефективността на шипката се обуславя от голямото съдържание на витамин С. Прилага се вътрешно под формата на отвара и запарки. Запарка се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици ситно нарязани плодове на шипка се заливат с 2 чаши вряща вода, оставя се да ври 10 минути в затворен съд и след престой от 12 часа се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно. Прилага се като витаминозно средство и при нефролитиаза, жлъчни заболявания и др.

 

ХИПОВИТАМИНОЗАКиселец(Rumex acetosa) – употребяваният нашироко от нашата народна медицина киселец се използва против С-хиповитаминозни състояния поради богатото съдържание на аскорбинова киселина. Една чаена лъжичка дрога се залива с 2 чаши вода. След 15 минути кипене се оставя да престои час и половина – два часа, прецежда се и се пие по половин чаша 15 минути преди ядене. Друг начин за приложение: 10-15 г дрога се заливат с 2 чаши вряща вода и след изстиване се прецежда – доза за 1 ден.