Хипотермия (преохлаждане на организма) – действия и стъпки за предотвратяването и

Хипотермия (от гръцки: хипос - под и терме - температура) е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35,0°С (95.0°F) ... 2014-10-23T22:57:39+00:00 Здравни Статии

Хипотермия (от гръцки: хипос – под и терме – температура) е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35,0°С (95.0°F) – температура, твърде ниска за осъществяване на нормалния обмен на веществата в тялото и функционирането на организма. Нормалната телесната температура при човека се поддържа в относително постоянни нива – между 36.5-37.5°С (98-100°F), чрез хомеостазата и терморегулацията.

 

Когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада.

 

Признаците и симптомите на хипотермия включват:

 

– Треперене
– Неясен говор
– Необичайно бавно дишане
– Студена, бледа кожа
– Загуба на координация
– Умора, сънливост или апатия
– Объркване или загуба на паметта
– Ярко червена, студена кожа (бебета)

 

Симптомите обикновено се развиват бавно. Хората с хипотермия обикновено изпитват постепенна загуба на остротата на мисленето и физическите способности, което води до неосъзнаване на факта, че пострадалия се нуждае от помощ.

 

Ето какви мерки трябва да се предприемат при случаи на хипотермия:

 

– Обадете се на 112. Докато чакате да пристигне помощ, наблюдавайте дишането на пострадалия. При спиране на дишането опитайте да направите обдишване и сърдечен масаж.

 

– Изолирайте пострадалия от студа. Ако не е възможно да го преместите на закрито, защитете лицето от вятъра, покрийте главата, и посатвете някоя дреха под него за да не е на студената земя.

 

– Премахнете мокрите дрехи, и ги сменете със сухи и топли такива.

 

– Да не се прилага директно нагряване. Не използвайте гореща вода  или отоплителна лампа за да затоплите пострадалия. Вместо това, се прилагат топли компреси близо до  главата, шията, гърдите и слабините. Не се опитвайте да затоплите  ръцете и краката. Затоплянето на кръвта в  ръцете и краката води до връщане на студената кръв обратно към сърцето, белите дробове и мозъка, което води до допълнително понижаване на телесната температура. Това може да бъде фатално.

 

– Не давайте на пострадалия алкохол. Дайте му топли напитки единствено при положение, че лицето не повръща.

 

– Не разтривайте кожата по лицето, тъй като може да е измръзнала и търкането ще я увреди още повече.

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.livestrong.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com