Хлорела – суперхрана ли са тези водорасли и с какво са полезни за здравето ни

Подобно на спирулината, хлорелата е сладководно водорасло с множество ползи за здравето. Това е едноклетъчно водорасло, което е едно от ...... 2015-10-20T12:29:19+00:00 Здравни Статии

Подобно на спирулината, хлорелата е сладководно водорасло с множество ползи за здравето. Това е едноклетъчно водорасло, което е едно от най-старите известни видове и има уникалната способност да се възпроизвежда 8 пъти на ден, което го прави устойчив източник на хранителни вещества.

 

Хлорела има много здраво външно покритие, което го прави почти напълно негоден за консумация, така че хлорелата, която се използва под формата на хранителни добавки се подлага на специална обработка за да може да се консумира.

 

Здравословни ползи на хлорелата:

 

1. Хлорелата е източник на хлорофил, протеини, желязо, магнезий, и аминокиселини и нейната основна функция е да детоксикира организма. Нейните малки размери и уникални свойства правят хлорелата способна да се свързва с тежките метали и токсичните химикали в тялото и да ги отстранява.

 

2. Хлорелата може да се използва от тези, подложени на химиотерапия или радиация, за да се предпазят от пагубното въздействие на облъчването върху тялото. Освен това хлорелата стимулира дейността на черния дроб и го предпазва  от вредното въздействие на токсините.

 

3. Хлорелата се използва за стимулиране на имунната система и храносмилателната система. Хлорелата действа като пробиотик, тъй като възстановява чревната флора като стимулира растежа на “полезните“ бактерии.

 

4. Има непотвърдени данни, че хлорелата може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола, за повишаване на енергията, за намаляване честотата на астматичните пристъпи и за облекчаване на симптомите при предменструален синдром.

 

 

Въпреки, че по принцип се считат за безопасни, този вид водорасли трябва да се консумират с внимание. Хлорелата съдържа  йод, така че тези, които има проблеми с щитовидната жлеза трявба да я избягват. Тези с автоимунни заболявания трябва да се консултират с лекар, тъй като хлорелата стимулира имунната система и да се влоши заболяването.

 

Високото съдържание на витамин К в хлорелата може да доведе до повишено кръвосъсирване, което може да влоши състоянието на хора с определени заболявания.

 

Поради високото съдържание на желязо, хлорелата трябва да се консумира в умерени количества от жените в менопауза.

 

 

Източник: https://www.sunchlorellausa.com; www.naturalnews.com; www.healingdaily.com
Източник снимка: www.123rf.com