Храни за изграждане на чиста мускулна маса

За изграждането на мускулите и изгарянето на мазнините, трябва да се следва стриктен хранителен режим. Вие трябва да включите храни, които съдържат протеини, здравословни 2019-01-04T11:52:09+00:00 Здравни Статии

Ако искате да направите повече мускулна маса, упражненията са от съществено значение. Редовните тренировки ще стимулират мускулите да растат и с тяхна помощ ще изградите мускулите, които искате.
Но тежките тренировки не са достатъчни за да постигнете целите си. Вие трябва да консумирате храни с високо белтъчно съдържание, които ще ви помогнат да изградите силно и мускулесто тяло.

 

За изграждането на мускулите и изгарянето на мазнините, трябва да се следва стриктен хранителен режим. Вие трябва да включите храни, които съдържат протеини, здравословни въглехидрати и здравословни мазнини. Други хранителни вещества, от които имате нужда за изграждане на мускули са магнезий, калий, мед, селен, калций, желязо и различни витамини.

 

Ето кои храни ще ви помогнат за изграждането на желаната мускулна маса:

 

1. Белтъците на яйцата са едни от най-добрите източници на протеин, който е градивен елемент на мускулите. В действителност, те съдържат висококачествен протеин с всички девет незаменими аминокиселини, необходими за оптимално възстановяване на мускулите и растеж, както и ценни минерали като калций, цинк и желязо.

 

Яйчените жълтъци са богат източник на витамини, включително A, E, K, витамин Б12, рибофлавин и фолиева киселина. Всички тези хранителни вещества са от съществено значение за ускоряване на метаболизма и превръщането на мазнините в енергия.

 

2. Сьомга – рибата, особено сьомгата, се смята за един от най-добрите храни за изграждане на мускули. Сьомгата може да ви помогне да изградите чиста мускулна маса и да изгорите мазнините заради своята уникална комбинация от дълговерижни омега-3 мастни киселини EPA и DHA, витамини от група Б и висококачествен протеин.

 

Тя също така съдържа и други хранителни вещества като магнезий, селен, калций и желязо, които помагат за развитието и възстановяването на мускулите.

 

3. Бобови растения – трябва да се включат повече бобови култури в диетата ви, ако искате да изградите качествена мускулна маса. Бобовите растения са отличен източник на белтъчини, сложни въглехидрати и фибри.

 

Протеините помагат за изграждането и поддържането на мускулната маса. Фибрите са от съществено значение за правилния отговор на инсулина, който помага в усвояването и използването на различни хранителни вещества. Комплексните въглехидрати осигуряват по-стабилен източник на енергия.
Някои от най-често срещаните бобови растения включват шарен боб, боб, черен боб, нахут, леща, грах и др.

 

4. Спанакът е също един от най-добрите храни, които помагат за изграждането на мускули. Изследователи от университета Рутгерс (2008) са установили, че фитоекдостероидите присъстват в спанака и помагат за увеличаване на мускулната маса.

 

Също така, калцият в спанака помага за релаксация на мускулите и по този начин се предотвратяват спазмите по време тренировките. Плюс това, той е с високо съдържание на желязо, което е важно за изграждането на мускулите.

 

Този зелен зеленчук съдържа и Л-глутамин и аминокиселини, които са важни за ефективните мускулни контракции. Спанакът ускорява метаболизма, като по този начин се изгарят повече мазнини и се образува повече енергия. Консумирайте спанака суров, под формата на сокове или смутита.

 

5. Лененото семе съдържа много хранителни вещества, които са важни за намаляване на телесните мазнини и изграждането на мускулите. Лененото семе е един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси. Намаляване на възпалението в тялото е важно при изграждането на мускулите. Това означава, че няма да имате мускулна треска след интензивни тренировки и тялото ще бъде в състояние да възстанови мускулите по-бързо.

 

Плюс това, те са богати на фибри, което ще помогне за увеличаване на енергията и за повишаване на тонуса. Те също са източник на пълноценен протеин, който съдържа всички незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае.

 

6. Сладките картофи също се считат за отличен избор при интензивни тренировки поради тяхното високо съдържание на фибри, калий и витамини. Те могат да бъдат консумирани след тренировка. Те са с високо съдържание на сложни въглехидрати, които ще възстановят нивата на гликогена след тренировка.

 

Освен това, те съдържат каротиноиди, витамини Б6, витамин C, витамин E, витамин Д, желязо, мед, магнезий, и кверцетин, които са важни за тялото. Съдържанието на фибри, помагат да се контролира апетита, да се изгарят мазнините.