Храни, които могат да ни предпазят от развитието на подагра

Много малко от нас са наясно, че повишените нива на пикочната киселина имат негативни последици, които ще доведат до развитието 2015-01-13T10:13:26+00:00 Здравни Статии

Много малко от нас са наясно, че повишените нива на пикочната киселина имат негативни последици, които ще доведат до развитието на подагра. Подаграта е форма на артрит. Високите нива на пикочната киселина в кръвта ще доведат до образуването на игловидни кристали в тъканите, които се натрупват в ставите и всичко това води до пристъпи от непоносима болка.

 

Някои от най-честите симптоми, които помагат при идентифицирането на подаграта включват силна болка, зачервяване и подуване на ставите, като палеца на ставата, която е най-често засегнатата става. Едни от най-добрите методи, с които може да се избегне подаграта включва диета и редовната проверка на нивото на пикочната киселина в организма.

 

Храни, които помагат за предотвратяване на подаграта:

 

– Ананас – той съдържа ензим, наречен бромелаин, който има противовъзпалителни свойства, поради което може да бъде включен в хранителния режим. Той ще помогне за облекчаване на болката, която е един от най-характерните симптоми на подаграта.

 

– Куркума – известно е, че тази индийска билка, със своите противовъзпалителни свойства е изключително подходяща при подагра. Затова е препоръчително да я включите в ежедневната си диета.

 

– Сок от череши – проблемите свързани с подаграта могат да бъдат решени с консумацията на сок от череши. Те намаляват нивото на пикочната киселина, което допълнително намалява шансовете подаграта да атакува организма ви.

 

– Банани – те притежават малко съдържание на захар, високи нива на калий и със своята алкалност, бананите са една от най-подходящите храни за предотвратяване на подаграта. Високите нива на калий помагат на организма ни да се бори с подаграта, тъй като този минерал разрушава кристалите и улеснява отделянето на пикочната киселина от организма.

 

Крес – това е растение, което е пълно с витамини и минерали. Листата му имат приятен лютив вкус на горчица и се използват за салата, като подправка и за гарниране на някои ястия. Веществата, които се съдържат в креса, помагат на бъбреците да изхвърлят от организма изличшното количество пикочна кислеина.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; https://www.rheumatology.org; www.arthritis.org
Източник снимка: www.pixabay.com