Храни, които оказват влияние върху състоянието и работата на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза има пеперудоподобна форма, разположена е в областта на шията. Тя е жлеза с вътрешна секреция. Щитовидната .... 2015-07-19T22:48:11+00:00 Здравни Статии

Щитовидната жлеза има пеперудоподобна форма, разположена е в областта на шията. Тя е жлеза с вътрешна секреция. Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на метаболизма, настроениетo, енергиятa, сърдечната честота, кръвното налягане и телесната температура.

 

Когато щитовидната жлеза работи на минимални обороти, това води до колебания в теглото, умора и депресия. Това състояние е известно като хипотироидизъм. От друга страна, хиперфункцията на щитовидната жлеза се нарича хипертиреоидизъм.

 

Сега ще ви представим няколко храни, които могат да стимулират или пък да подтиснат производството на тиреоидни хормони. 

 

1. Соя – съществуват противоречия за това как точно влияе соята върху функцията на щитовидната жлеза. Според изследвания, соята пречи на организма да усвоява синтетичните варианти на тиреоидните хормони, които се приемат под формата на таблетки при хипотиреоидизъм.

 

Ако не страдате от дефицит на йод, няма никакъв проблем да консумирате соя.

 

2. Кейл – това е зеленчук от рода на зелето. Тази зелена суперхрана  съдържа (гоитроген), вещество, което пречи на усвояването на йода от щитовидната жлеза и по този начин се потиска функцията й. Това води до намаляване на производството на тиреоидните хормони.

 

Това означава, че зеленчуците богати на това вещество (кейл, броколи, брюкселско зеле) са идеални за диетата ви ако приемате достатъчно количество йод с храната. Ако страдате от недостиг на йод (хипотиреоидизъм), консумирането на тези храни не се препоръчва.

 

3. Консумация на животински органи (черен дроб, сърце, бъбреци) – те съдържат в големи количества липоева киселина. За съжаление, липоевата киселина може да предизвика смущения във работата на жлезата, като например намаляване на нивата на тиреоидните хормони.

 

4. Сол – тя е много добре познат източник на йод.  Повечето от нас консумират йодирана сол за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

 

Имайте предвид, че ако страдате от недостиг на йод не е препоръчително преминаването към морската сол. Морската сол, както и солта, използвана в повечето преработени храни за  не съдържат йод.

 

5. Глутен – сега темата за глутена е толкова модерна, че много хора дори и да не страдат от целиакия (непоносимост към глутена), ограничават приема му с храната. Ако нямате проблем с глутена, спокойно можете да консумирате храни съдържащи глутен, без това да се отрази на работата на щитовидната жлеза. Но ако страдате от глутенова непоносимост, приемането на глутен може да доведе до нарушаване на функцията на жлезата и да се стигне до хиперактивност или пък до намаляване на активността на щитовидната жлеза.

 

6. Морска храна – морските дарове са с високо съдържание на йод, минерал, който е от съществено значение за ефективното функциониране на щитовидната жлеза.

 

Ако страдате от недостиг на йод, щитовидната жлеза може да увеличи размерите си, да станете апатични, уморени, депресирани и лишени от енергия. Ако страдате от хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), диетата с високо съдържание на йод може да изостри симптомите, които са ускорена сърдечна честота, сърцебиене, промени в настроението, тремор и тревожност.

 

 

Източник: www.webmd.com; umm.edu; www.sharecare.com; www.thyroid-info.com/
Източник снимка: dream designs/www.freedigitalphotos.net