Храни, които помагат за прочистването на черния дроб

Този мощен орган се намира точно под ребрата от дясната страна на тялото ви и има приблизително 500 Функции, които трябва да изпълнява, като се започне от филтриране на токсични вещества от кръвта ни, до намаляване на количествата на… 2016-05-27T12:55:01+00:00 Здравни Статии

Черният дроб има приблизително 500 функции, които трябва да изпълнява, като се започне от филтриране на токсични вещества от кръвта ни, до намаляване на количествата на хормоните на стреса и холестерола, осигурявайки ни отлично здраве.

 

Тъй като този орган работи непрекъснато, черният дроб се нуждае от много хранителни вещества, които да подкрепят правилното му функциониране.

 

Ето и някои от най-подходящите храни, които ще помогнат на черният дроб да работи оптимално:

 

1. Авокадо – редица изследвания са установили, че група съединения, открити в много плодове и зеленчуци, известни като каротеноиди помагат за възстановяването на чернодробните клетки при омазнен черен дроб. Това състояние е свързано със затлъстяване, диабет тип 2 и други сериозни здравословни състояния.

 

Авокадото съдържа малки количества каротеноиди, но изследвания са доказали, че консумацията на авокадо води до по-добро  усвояване на каротеноидите, от 2 до 6 пъти, когато то се комбинира с храни богати на каротеноиди като домати, моркови, тиква и много други оранжеви и тъмно зелено плодове и зеленчуци.

 

Здравословните мазнини, които се намират в авокадото, потискат възпалителните процеси, които могат да доведат до рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит и много други тежки заболявания.

 

2. Червено цвекло – то съдържа веществото, известно като бетаин, което е от съществено значение за правилното храносмилане, една от многото функции на черния дроб. Червеното цвекло прочиства черният дроб и помага за възстановяването на чернодробните клетки.

 

Цвеклото помага за прочистването на токсините от тялото – една от най-популярните ползи за здравето на цвеклото е именно неговото прочистващо действие. Червените пигменти открити в цвеклото играят основна роля при детоксикацията на организма ви. Консумацията на червено цвекло ще пречисти кръвта ви от токсините и ще улесни тяхното отделяне от организма.

 

3. Глухарче – може би глухарчето е най-пренебрегваната храна, когато става въпрос за прочистване на черния дроб. То съдържа множество горчиви съединения, които помагат за прочистване на черния дроб и подобряване на функционирането му. Изберете млади глухарчета, тъй като те са по-вкусни  и по-сочни.

 

4. Ленено семе и масло – то се свързава с хормоналните рецептори и по този начин участва в хормоналния баланс, противодейства на ксеноестрогените, които са имитатори на естрогена. Ксеноестрогените навлизат в организма от всички пластмасови опаковки и продукти. Една от основните задачи на на черния дроб е да регулира нивата на излишните хормони. Лененото семе и лененото масло помага за подобряване на ефективността на черния дроб в това отношение. Лененото масло може да се поръси върху салати или други храни, които хапвате.

 

5. Куркума – подправката с най-благотворното въздействие върху черния дроб. Куркумата съдържа най-много бета-каротини, които защитават черния дроб от вредното въдействие на свободните радикали. Основното вещество в тази подправка е куркуминът, който предпазва черният дроб от вредното въздействие на алкохола.

 

 

Източник: www.globalhealingcenter.com; draxe.com; www.onegreenplanet.org
Източник снимка: www.pixabay.com