Храни, които ускоряват метаболизма и помагат за „изгарянето“ на мазнините

Сега ще ви представим, няколко храни, които ускоряват метаболизма и помагат за редуцирането на теглото без да се подлагате на изтощителни ... 2014-10-19T09:34:07+00:00 Здравни Статии

Сега ще ви представим, няколко храни, които ускоряват метаболизма и помагат за редуцирането на теглото без да се подлагате на изтощителни диети.

 

Ускоряването на метаболизма не е толкова трудно, просто трябва да знаете, какво точно трябва да ядете. 

 

1. Люти чушки – съставката капсаицин, която придава характерния вкус на чушките отдавна е свързана с ускоряване на метаболизма и с намаляване на желанието за ядене. Лютивите чушки не са подходящи за хора, които страдат от гастрит и язвена болест.

 

2. Пълнозърнести храни – те съдържат един куп на диетични фибри и сложни въглехидрати, които помагат за ускоряване на обмяната на веществата. Трябва да бъдете внимателни какво купувате. Не се подлъгвайте по красивите и примамливи опаковки.

 

3. Кафе – кофеинът стимулира централната нервна система. Ежедневното приемане на 1 чаша кафе ускорява метаболизма с 5-8 %.

 

4. Оцет – той притежава много ползи за здравето и една от тях е именно „изгарянето“ на мазнините. Изследвания са показали, че киселината в оцета е тази, която дава сигнали на тялото да разрушава мазнините. Особено полезно е да приемате оцет след като сте консумирали рафинирани въглехидрати, тъй като той не позволява бързото покачване на кръвната захар.

 

5. Цитрусови плодове – всички видове цитрусови плодове „изгарят“ мазнините и поддържат метаболизма ви  в оптимални граници. Следващият път, заместете тестената закуска с грейпфрут или портокал, за да се поддържат нормални нива на инсулин.

 

6. Подправки – те са едни от най-ефективните средства, които може да включите в диетата си за да поддържате метаболизма да работи на високи обороти.

Подправки като канела и шафран вършат най-добрата работа за повишаване на телесната температура и за ускоряване на процеса на „изгарянето“ на мазнините в тялото ви.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.livestrong.com
Източник снимка: www.pixabay.com