Храни с високо съдържание на мазнини, които всъщност са полезни за здравето

Откакто мазнините се представят като вредни за здравето ни, се консумира все повече захар, рафинирани въглехидрати и преработени хра ...... 2015-02-01T18:00:47+00:00 Здравни Статии

Откакто мазнините се представят като вредни за здравето ни, се консумира все повече захар, рафинирани въглехидрати и преработени храни. Времената се променят и нови изследвания доказват, че мазнините, дори и наситените мазнини всъщност са полезни за здравето ни.

 

Ето някои храни са полезни за здравето ни именно заради съдържащите се в тях мазнини:

 

– Черният шоколад е един от малкото видове здравословни храни, които всъщност са и много вкусни. Шоколадът е  богат  на мазнини, които осигуряват 65% от калориите в него. Той съдържа 11% фибри и  50% от дневния препоръчителен прием на желязо, магнезий, мед и манган. Високото съдържание на мазнини, антиоксиданти и минерали превръщат черния шоколад в изключително полезна храна, която ни предпазва от сърдечни заболявания.

 

– Яйца –  те се смятат за нездравословни, защото жълтъците са с високо съдържание на холестерол и мазнини. В действителност, едно единствено яйце съдържа 212 мг холестерол, което е 71% от препоръчителния дневен прием. Плюс това, 62% от калориите в яйцата се осигуряват от мазнините в тях.

 

Обаче, нови изследвания показват, че холестеролът в яйцата не влияе на холестерола в кръвта, поне при по-голямата част от хората. Благодарение на високото си съдържание на протеини и мазнини, яйцата всъщност ни помагат да отслабнем, тъй като ни засищат повече на цената на по-малко приети калории.

 

Ядки – те са с високо съдържание на полезни мазнини и фибри, и са отличен  източник на протеини от растителен произход. Проучванията показват, че хората, които ядат ядки са склонни да бъдат по-здрави и рискът от появата на различни заболявания е по-нисък. Такива заболявания и състояния са:  затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета тип 2.

 

Натурално краве масло – този вид масло представлява чиста мазнина, като половината от нея е наситена.  Маслото  съдържа важни хранителни вещества като витамини A и витамин K. То съдържа също така CLA (конюгирана линолова киселина), биоактивни мастни киселини, които са свързани с много ползи за здравето.

 

Изследвания са доказали, че хората, които консумират домашни млечни продукти и масло,  които имат високо съдържание на мазнини,  всъщност страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания.

 

– Пълномаслено, натурално кисело мляко – то разполага със всички необходими хранителни вещества, като останалите млечни продукти с високо съдържание на мазнини.

 

Освен мазнините, киселото мляко съдържа  пробиотични бактерии, които са изключително необходими за да бъдем здрави. Проучвания показват, че киселото мляко може да подобри в здравето на храносмилателната система и дори може да помогне в борбата с болести на сърцето и затлъстяването.

 

За съжаление, повечето видове кисело мляко в магазините са с ниско съдържание на мазнини, добавена захар и консерванти.

 

Рибата – тя една от малкото видове храни от животински произход, която всъщност е полезна за здравето ни, благодарение на високото си съдържание на мазнини.

 

За предпочитане са сьомгата, пъстървата, скумрията, сардините и херингата. Тези видове са заредени с полезни за сърцето, омега-3 мастни киселини, качествени протеини и други важни хранителни вещества. Проучванията показват, че хората, които ядат редовно риба са по-здрави и с по-нисък риск от развитието на сърдечни заболявания, депресия, деменция и всякакви общи заболявания.

 

 

Източник:www.wikipedia.org; www.livestrong.com; www.nutritionandyou.com
Източник снимка: www.123rf.com