Храни с диуретичен ефект, които премахват натрупаните в тялото ни течности

Изхвърлянето на излишните течности от тялото ни може да бъде много полезно за общото ни здраве. Повечето от нас посягат към .... 2015-07-10T06:16:24+00:00 Здравни Статии

Изхвърлянето на излишните течности от тялото ни може да бъде много полезно за общото ни здраве. Повечето от нас посягат към лекарствата, така наречените диуретици, за да се справят с задържането на течности, но тези лекарства имат редица нежелани ефекти, които могат да окажат отрицателен ефект върху здравето ни.

 

Ето защо трябва да изберем  естественият начин да премахнем и излишните течности, като се обърнем към храните, които имат диуретичен ефект. Тези храни могат също да понижат кръвното налягане и да ви помогнат да отслабнете.

 

Така че, без повече приказки, ето списъка на  диуретичните храни, които всеки може да консумира.

 

1. Зеле – всеки знае, че зелето е изключително здравословна храна. Но, знаете ли, че то влиза в групата на храните, които могат да ни избавят от задържането на течности и освен това, зелето ни предпазва от рак и сърдечни заболявания.

 

2. Джинджифил – той притежава чудесни диуретични свойства и е отличен избор за справяне с натрупаните течности. Той се използва в редица детокс програми. Най-хубавото е, че не е нужно да консумирате големи количества джинджифил за да се очисти тялото ви и да се отървете от излишните течности.

 

3. Доматидоматеният сок не е толкова използван като другите плодови сокове, но не трябва да се пренебрегва отличния диуретичен ефект на доматите. Освен като сок, доматите могат да се консумират и под формата на салата, особено през лятото.

 

4. Диня – тя е символ на лятото. Динята съдържа голям процент вода, но интересното е, че колкото повече диня хапвате, толкова повече ще прочистите организма си и ще се справите с натрупването на течности в организма. Поради високото си съдържание на захари, динята не се препоръчва при хора болни от диабет.

 

5. Лимон – харесвате ли домашната цитронада. За да се възползвате от полезните ефекти на лимона, просто добавете лимонов сок към водата, която пиете или към храната. Освен диуретичния ефект, лимонът може да се справи и с инфекциите на пикочните пътища.

 

6. Вода – да точно така, вода! Пиенете на повече вода кара тялото ви да се отърве от излишните течности. От друга страна, ако не пиете достатъчно вода, тялото ви ще направи каквото е необходимо, за да се запази нивото на водата оптимално и ще последва задържане на течности в организма.

 

7. Краставица – този зеленчук е с високо съдържание на вода. Притежава диуретичен ефект и помага на тялото ви да се отърве от излишните течности, но в същото време снабдява организма с необходимите антиоксиданти и минерали.

 

 

Източник: www.livestrong.com; skinnywithfiber.org; www.myhealthtips.in
Източник снимка: koratmember/www.freedigitalphotos.net