ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Това е състояние при сърдечно заболяване, при което независимо от нормалното камерно пълнене сърдечният дебит е понижен и сърцето е неспособно да изтласква необходимото количество кръв за задоволяване на метаболитните нужди на тъканите.

 

 

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТГлог (Crataegus monogyna) – притежава кардиотонично действие. От изсушените цветове и листа се вземат две равни супени лъжици и се заливат с вряла вода в обем около 500 мл. Запарката се оставя в продължение на 2 часа. Прецежда се и се пие по винена чаша 3 пъти дневно половин час преди ядене.

 

 

 

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТГорицвет/слети коса/(Adonis vernalis) – притежава кардиотонично действие. Често се използва като запарка от дрогата или сама по себе си, или като основа на микстури(микстура на Бехтерев)

 

 

 

 

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТМомина сълза(Convallaria majalis) – притежава кардиотонично действие. Дрогата е с висока токсичност и затова тя или нейните активни съставки се предписват само чрез рецепти.

 

 

 

 

 

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТКукуряк/кукрек/(Helleborus odorus) – притежава кардиотонично действие. Да се има пред вид, че растението е силно отровно и трябва да се избягва използването му.

 

 

 

 

 

ХРОНИЧНА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТЗокум(Nerium oleander) – притежава кардиотонично действие. Растението е с висока токсичност и се използва много рядко само под лекарски контрол.