Царевична коса – лечебни свойства

Царевичната коса съдържа стигмастерол и ситостерин, които са много ефективни при предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол. Тя 2016-10-12T15:06:48+00:00 Здравни Статии

Царевичната коса съдържа стигмастерол и ситостерин, които са много ефективни при предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол. Тя също съдържа растителни киселини, които помагат за справяне със здравословни проблеми в устната кухина и кожата, и за регулиране на нивата на глюкозата в тялото ни. Най-разпространеният начин да се използва царевичната коса е под формата на чай.

 

Царевичната коса е източник на витамин C – той е мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване на вредното въздействие на свободните радикали и сърдечно-съдовите заболявания. Витамин С стимулира кръвообращението, което е от съществено значение за оптималното функциониране на всички жизненоважни органи в тялото.

 

Намалява кръвната захар – царевичната коса е чудесно решение за хора с висока кръвна захар. Тя помага за намаляване на нивата на кръвната захар, като повишава нивата на инсулина в организма.

 

Царевичната коса е ефективна при подагра – тя помагат за намаляване на болката, която е свързана с подаграта. Започнете с приемането на 3 чаши чай от царевична коса на ден. След като болката намалее, можете да приемате по  1 чаша чай на ден.

 

Царевичната коса е ефикасна при нощно напикаване – това е проблем, с който се сблъскват децата. Специалистите препоръчват 1 чаша чай от царевична коса преди лягане за лечение на този проблем.

 

Помага за справяне с бъбречни проблеми – царевичната коса е чудесен домашен лек при бъбречни проблеми. Тя е много ефективен лек при лечение на състояния, които са свързани с бъбреците, включително болезнено уриниране, инфекция на пикочните пътища, инфекция на пикочния мехур, възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, и т.н.

 

Стимулира храносмилането – чаят от царевична коса помага за стимулиране на храносмилането и лечение на проблеми с храносмилането. Изследванията показват, че чаят може да стимулира секрецията на жлъчката от черния дроб.

 

Увеличава количеството на отделената урина – както бе споменато по-рано, чаят от царевична коса е ефективен при лечение на проблеми с бъбреците. Това е така, защото тя помага за увеличаване на количеството отделена урина. Стимулирането на уринирането води до премахване на натрупаните токсини в тялото.

 

Как да си направим чай от царевична коса:

 

Сварете 1 супена лъжица царевична коса (нарязана) с 1 чаша вода.

 

След това оставете да кисне 15 до 20 минути.

 

Когато течността е достатъчно студена за пиене, може да добавите 1 чаена лъжичка мед, ако желаете. Можете да съхранявате останалата част от чая в хладилника за 2 до 3 дни.

 

Дозата зависи от това от какво страдате и от телесното тегло. Общата препоръка за възрастни е 1 чаша, два до три пъти на ден. Експертите препоръчват да консумираме чаят точно преди сън. Дозата за деца трябва да се намали съответно.