Целината като лек за различни болежки – лечебни свойства

Семената на целината съдържат етерични масла (лимонен и селинен), а коренът съдържа аспарагин. Тези компоненти притежават очистващ и диуретичен ефект 2016-06-11T09:43:22+00:00 Здравни Статии

В продължение на векове, целината е била използвана в различни култури, като основа за получаването на различни лекове. Сега ще ви покажем, какво можете да лекувате с помощта на целината:

 

1. Като основна съставка в различни ястия и салати, този зеленчук помага за укрепването и регулирането на храносмилането като ви предпазва от различни стомашни проблеми и запек.

 

2. Сокът от целина има две специални свойства, които са много добре познати по целия свят: целината има успокояващ ефект и действа като афродизиак. Пиенето на чаша сок от целина всеки ден има анти-стрес ефект и ще повиши либидото ви.

 

3. Лапи от целина (намачкайте целината с малко количество вода за да се получи пюреообразна маса) са отлични дезинфектанти при различни отворени. Трябва да налагате лапата от целина върху раната за около 15 минути всеки ден.

 

4. Вие ще получите забележимо облекчение при възпаление, причинено от подагра, ревматизъм, и артрит, тъй като целината елиминира пикочната киселина, която се натрупва в ставите, основната причина за тези болести.
5. Изсушената и стрита целина е много полезна за лечение на язви в устата и проблеми с венците. Със стритата целина можете да си направите вода за жабурене, с която можете да се справите с проблемите в устата.

 

6. За повишаване на апетита на малчуганите сварете малко целина (една шепа) в един литър вода и дайте на вашите деца да я хапват след всяко ядене за подобряване на апетита.

 

7. Семената на целината съдържат етерични масла (лимонен и селинен), а коренът съдържа аспарагин. Тези компоненти притежават очистващ и диуретичен ефект. Благодарение на маслата, с които разполага, тя има вазодилатиращ ефект върху бъбречните съдове и следователно стимулира отделянето на излишните течности от организма.

 

8. Пиенето на отвара от целина всеки ден помага за предотвратяване на високото кръвно налягане и облекчаване на менструалните болки, както и високите нива на холестерол.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com