Целувката като източник на здраве

Целувката е знак за привързаност към любимия човек, но науката е установила, че целувките всъщност влияят и на физическото здравословно съст ...... 2015-02-13T11:43:20+00:00 Здравни Статии

Целувката е знак за привързаност към любимия човек, но науката е установила, че целувките всъщност влияят и на физическото здравословно състояние. Вижте с какво е полезна целувката за здравето ни:

 

1. Целувките премахват нервното напрежение –  изследвания са установили, че целуването увеличава нивата на окситоцин, това е естествено химично вещество в организма, което има успокояващо действие. В допълнение към това, целувките освобождават ендорфини. Ендорфините са естествените хормони, който ви карат да се чувствате щастливи. Когато се целуваме в слюнката се отделя допамин, който също ни кара да се чувстваме щастливи.

 

2. Целувките стимулират имунната система – едно скорошно проучване е установило, че докато се целувате, се извършва обмен на антитела. Антителата помагат за укрепване на имунната система, която ни защитава от различни бактерии и болести. Въпреки това не е препоръчително да се целуваме, когато другия е настинал или болен от грип, защото тогава можем да се разболеем и ние.

 

3. Целувките подмладяват кожата – когато се целуваме, ние използваме 32 различни лицеви мускули.  Целуването е една своеобразна тренировка за лицето. По-възрастните двойки, които се целуват често, изглеждат по-млади, отколкото техните връстници, които не го правят.

 

4. Целуването облекчава симптомите при алергии – целуването намалява броя на антителата, които водят до появата на различни алергични симптоми.

 

5. Целуването намалява риска от сърдечно – съдови заболявания – проучванията показват, че семейните двойки, които се целуват често, страдат по рядко от заболявания свързани с повишен холестерол или кръвно налягане.

 

 

Източник: psychcentral.com; www.mindbodygreen.com; www.webmd.boots.com
Източник снимка: www.123rf.com