Цикория (синя жлъчка) – лечебната сила на синьото цвете

Въпреки, че има широко приложение в медицината, цикорията често се използва и като добавка във храните. Листата на растението, както и друг .... 2014-12-09T00:12:58+00:00 Здравни Статии

Цикорията, или Cichorium intybus, е растение със сини цветчета, което расте като градинско  или като диво растение.

 

Въпреки, че има широко приложение в  медицината, цикорията често се използва и като добавка във храните. Листата на растението, както и други негови части  могат да се добавят към салати или могат да се консумират самостоятелно, коренът може да се изпече и да се яде. Той често се добавя към кафето в Европа и Съединените щати.

 

– Цикорията притежава  слабително действие, и увеличава потока на жлъчката. Тя съдейства за лечение на ревматизъм, действа като диуретик, и увеличава отделянето на течности от организма.

 

– Листата на цикория се използват  за лечение на възпаление и подуване на кожата.

 

Вътрешно, цикорията може да се използва при:

 

– сърцебиене, причинено от кофеина
– жълтеница
– проблеми с далака
– камъни в жлъчката
гастрит и други проблеми с храносмилането
ревматизъм

 

Външно се използва при:

 

– възпаление на кожата

 

Начин на приготвяне:

 

Чай: 1 чаена лъжичка изсушена билка или корен се вари с половин чаша вода, след което се прецежда. Пийте 200-350 мл на ден при  жълтеница, болки в червата, камъни в жлъчката и гастрит.

 

С храната: изстискайте 1 чаена лъжичка сок от дръжката на цикорията и го сместе  с мляко или вода, приемайте три пъти на ден. Свежата билка може да се яде като салата или като добавка към храната.

 

 

Източник: www.medicalhealthguide.com; www.prebiotic.ca; www.drugs.com
Източник снимка: www.pixabay.com