Цинк – симптоми при недостиг и ползи за здравето ни

Цинкът се съдържа главно в мускулите и в особено високи концентрации в белите и червени кръвни клетки, ретината, кожата, черния дроб .... 2016-03-21T05:40:53+00:00 Здравни Статии

Цинкът се съдържа главно в мускулите и в особено високи концентрации в белите и червени кръвни клетки, ретината, кожата, черния дроб, бъбреците, костите и панкреаса. Спермата и простатната жлеза при мъжете също съдържат значителни количества цинк.

 

В здравия организъм, количеството на цинк във всеки един момент е около 2-3 грама. Има органи в човешкото тяло, които отделят цинк, като слюнчената жлеза, простатата и панкреаса. Дори клетките, участващи в активността на имунната система секретират цинк. Поради участието на цинка в различни метаболитни процеси, той се изхвърля от тялото по различни начини и необходимо да се набява с храната за да не се получи недостиг.

 

Цинкът е жизнено важен минерал, които оказва голям ефект върху правилното функциониране на всички органи и системи. 

 

– той допринася за правилното функциониране на имунната и храносмилателната системи

 

– цинкът оказва контрол върху кръвната захара

 

–  намалява нивата на стрес и участва в енергийния метаболизъм

 

– цинкът помага на кожата да се възстанови и заздравее по-бързо при различни рани и белези от акне

 

– освен това цинкът е минерал, който е много важен при бременност, за поддържане косата в добро състояние, при екземи, загуба на тегло, нощна слепота, настинки, при проблеми с  очите и др.

 

За да знаем, че страдаме от недостиг на цинк, трябва да можем да разпознаем различните сигнали на тялото ни, с които то ни казва, че трябва да си набавим ценния минерал. Ето най-характерните от тях:

 

–  забавяне на растежа
ниско кръвно налягане
– забавяне на растежа на костите
загуба на апетит
загуба на усещанията за мирис и вкус
– депресия
– груба и/или бледа кожа
– загуба на тегло
диария
– косопад
умора
– бели петна по ноктите

 

Най-важният източник на  цинк е месото. Други продукти, в който се съдържа са стриди, ряпа, грах, овес, фъстъци, бадеми, пълнозърнести храни, семена от тиква, корен от джинджифил и орехови ядки.

 

 

Източник: www.zinc.org; healthyeating.sfgate.com; www.livestrong.com
Източник снимка: sixninepixels/www.freedigitalphotos.net