ЦИРЕИ

Това са образувания, които са пълни с гной. Те се формират в кожата около космените фоликули.

 

 

ЦИРЕИКръвен здравец(Geranium sanguineum) – воден извлек от коренището на здравеца се използва и външно за компреси при възпаление на кожата и циреи. Приготвя се като студен извлек – 2 чаени лъжички ситно нарязано свежо коренище се накисва на студено с 2 чаши вода в продължение на 8 часа; прецеденият през марля воден извлек се използва външно за компреси.

 

 

ЦИРЕИЧервено подъбиче(Teucrium chamaedrys) – външно затопленият остатък след прецеждането на запарката от дрогата се прилага за компреси при циреи. Две супени лъжици ситно счукана дрога се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда.

 

 

 

ЦИРЕИСмокиня(Ficus carica) – притежава противовъзпалително действие. Външно за лечение на циреи се поставят лапи от нарязани смокини.

 

 

 

 

 

 

ЦИРЕИЛивадна детелина(Trifolium pratense) – притежава противовъзпалително действие. Външно се прилага при циреи. Размачкани листа се налагат върху гнойни язви, рани и циреи.

 

 

 

 

 

ЦИРЕИЛепка(Galium aparine) – българската народна медицина използва лепката при циреи.

 

 

 

 

 

 

ЦИРЕИБяла върба(Salix alba) – външно върбовата кора се използва за налагане върху циреи.

 

 

 

 

 

 

ЦИРЕИЖълта комунига/лечебна комунига/(Melilotus officinalis) – прилага се външно при циреи. За външно приложение(компреси и промивки) се използва запарка, която се получава, като 2 супени лъжици дрога се заливат с 500 мл кипяща вода, след което се поставя за 20 минути в добре затворен съд. За ускоряване узряването на циреи се препоръчват и компреси с накиснати в растително масло цветчета на комунига.

 

ЦИРЕИЧувен(Chenopodium binus-henricus) – В народната медицина извлеци на растението се използва при циреи. По 5-10 г корени се варят в продължение на 10 минути в 500 мл вода, прецеждат се и течността се използва за външна употреба.