Цистозеира

Цистозеира

Cystoseira barbata Сем. Cystoseiraceae – Цистозеирови

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно талусно растение, най-едрото водорасло в Черно море. Талусът е силно и неправилно разклонен, храстовиден, оцветен тъмнокафяво до черно, здраво прикрепен към подводните скали с масивен крампан или расте в неприкрепено състояние като стелеща форма.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Видът е широко разпространен по крайбрежните скали и камъни в Черно море, като често образува подводни ливади. Среща се в Атлантическия океан по южните брегове на Пиренейския полуостров, в Средиземно море и рядко по южните брегове на Азовско море.

 

ДРОГА: Изсушеният талус на кафявото морско водорасло.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Апетитопотискащо, антиатеросклеротично и кръвоспиращо.

Кафявите водорасли се използват твърде често в комбинации с други растителни продукти като лечебно или профилактично средство при атерсклероза. Този им ефект се обуславя от съдържащия се в тях йод, който е класическо антиатеросклеротично средство. Кафявите водорасли се използват също така кръвоспиращо средство при леки кръвоизливи при локално приложение. Алгиновата кислеина, която се съдържа в кафявите водорасли, образува с калция в кръвта калциев алгинат, който лесно се утаява, като образува хемостатично действаща покривка върху мястото на кървене.

Една супена лъжица от растението се вари в 1 л вода в продължение на 10 минути, прецежда се и се пие от получената течност по една супена лъжица 3 пъти дневно.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка: Esculapio/en.wikipedia