ЦИСТОПИЕЛИТ

Възпаление на пикочния мехур и на бъбречното легенче.

 

 

ЦИСТОПИЕЛИТКисел трън(Berberis vulgaris) – прилага се при цистопиелити. Кори, корени и плодове от кисел трън се използват за приготвяне на запарка в съотношение ½ чаена лъжичка ситно нарязана дрога(кори или корени) се запарва с 1 чаша вряща вода. От приготвената по този начин запарка (след прецеждане) – по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти дневно. Ако се ползват плодове, вземат се 2 чаени лъжички от тях (ситно нарязани) и се запарват в 1 чаша вряща вода. Взема се по 1-2 супени лъжици няколко пъти на ден.

 

ЦИСТОПИЕЛИТПирей/житняк, пълзящ пирей/(Agropyrum repens) – българската народна медицина оползотворява противовъзпалителната активност на дрогата, като я препоръчва при лечението на възпалителни процеси свързани с пикочоотделителните пътища(цистопиелити). Две чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 200 мл студена вода и престояват 12 часа. След филтриране остатъкът от дрогата повторно се залива с чаша вряща вода. СЛед 10 минути двата извлека се смесват. Това е дозата за един ден.

 

ЦИСТОПИЕЛИТЛазаркиня(Galium odoratum) – българската народна медицина прилага свежото растение при възпалителни заболявания на пикочоотделителните пътища като цистопиелит. Две супени лъжици от дрогата се заливат с 400 мл вряща вода като се оставя да престои в продължение на един час. След като изстине и се прецеди, пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.