Чай от шипка с какво е полезен за здравето ни

Чаят е поддържа дихателните пътища здрави и ги предпазва от развитието на инфекции - приемането на чая от хора със заболявания на дихателните 2016-02-26T10:48:31+00:00 Здравни Статии

Чаят от шипка съдържа изобилие от антиоксиданти, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, ниацин, желязо и витамините А, С, Е и витамин К. Хубавото на този чай е, че не съдържа кофеин, който може да причини редица неприятни странични ефекти като главоболие, безпокойство и др. Този факт ви позволява да се наслаждавате на чая от шипки сутрин, по обяд или вечерно време. Шипките поддържат клетки здрави, премахват болката в ставите и стимулират имунната система.

 

Ето още някои ползи на чаят от шипки за здравето ви:

 

1. Чаят е поддържа дихателните пътища здрави и ги предпазва от развитието на инфекции – приемането на чая от хора със заболявания на дихателните пътища веднага ще усетят облекчение в състоянието си. Една чаша чай от шипки ще ви помогне при астма, кашлица, запушен нос и други състояния, които са свързани с недостиг на въздух.

 

2. Чаят от шипки е много подходящ за хора, които страдат от болки в ставите – спрете  да приемате съмнителни хранителни добавки, които ви обещават несигурни резултати. Вместо това изпийте няколко чаши чай от шипка. Шипката намалява болката и подуването на  ставите. Ако страдате от артрит, пийте редовно чай от шипки, това ще доведе до повишаване на подвижността на засегнатите стави с 25 %.

 

3. Пиенето на чай от шипки ще подобри състоянието на кръвта и цялата кръвоносна система – поради високото съдържание на антиоксиданти, редовната консумация на този чай ще доведе до понижаване на „лошия“ холестерол. Това ще доведе до намаляване на риска от високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, инфаркт и др. Шипката е богата на желязо, което ще ви помогне да се преборите с анемията.

 

4. Чаят от шипки ще подобри храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната – препоръчваме ви чай от шипки при раздразнен стомах и язва. Шипката ще ви помогне да се справите и със запека, това може да се случи като пиете една чаша чай от шипки сутрин.

 

5. Шипката стимулира имунната система – това ще доведе до по-рядко боледуване, ще сте предпазени от различни алергии и инфекции. Благодарение на лекото си разхлабващо и диуретично действие, шипката ще помогне на тялото ви да се освободи от токсините и отпадните продукти.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com