Чай от портокалови кори – здравословни ползи

Знаете ли, че пиенето на чай от портокалови кори е много вкусен начин за водене на здравословен живот? Тази, леко горчива напитка е пъл ........ 2015-03-15T20:40:06+00:00 Здравни Статии

Знаете ли, че пиенето на чай от портокалови кори е много вкусен начин за водене на здравословен живот? Тази, леко горчива напитка е пълна с витамин C и други жизненоважни хранителни вещества, които имат много ползи за здравето. Ако сте любопитни, с какво е още полезен чая от портокалови кори, прочетете следвашите редове.

 

Чаят се приготвя от добре измити портокалови кори. Самите кори имат жлези, от които се отделя етерично масло. Портокалова кора е била използвана в много култури заради своите лечебни ползи. Интересен начин за използване на портокаловите кори е като ги сложите във вашата вана, така ще се направите собствена ароматерапия и ще се отпуснете благодарение на свежия портокалов аромат.

 

За да си направите този чай са ви необходими обелките на 3-4 портокала. След това нарежете обелките на по-малки парчета и ги оставете да изсъхнат за няколко дена. След като изсъхнат, вече можете да ги ползвате за да си направите ароматен чай.

 

След това във вряща вода сложете от изсушените портокалови кори и оставете да се запарят за около 10-15 минути. След това прецедете.
Здравословни ползи на чая от портокалови кори:

 

1. Чаят е богат на полезни хранителни вещества – той е чудесен източник на витамини C и витамин B1. Чаят съдържа други активни минерали и витамини, включително фолиева киселина, антиоксиданти, алдехиди, алфа-каротин, бета-каротин и лимонен.

 

2. Портокаловата кора притежава антивирусна активност и помага за лечението на вирусни инфекции, придружени с висока температура. Това свойство на портокаловата кора прави чая ефективно противовирусно средство. Той също така притежава антимикробни свойства, които помагат да се предпазите от бактериални инфекции.

 

3. Чаят от портокаловите кори подобрява храносмилането – портокаловите кори съдържат много фибри, които помагат за стимулиране на храносмилането и по-лесното отделяне от организма на отпадните продукти и токсини. Наличието на фибри прави чаят подходящ за хора страдащи от запек.

 

4. Чаят премахва лошия дъх в устата – той подобрява устната хигиена и приемането по една чаша чай  от портокалови кори, на ден, за един месец ще ви избави от лошия дъх.

 

5. Ароматният чай от портокалови кори подобрява кръвообращението – портоколавите кори съдържат вещества, които стимулират и подобряват кръвообращението. Това свойство на портокаловите кори ги прави много подходящи за справяне със стреса, безсънието и безпокойството.

 

6. Чая от портокалови кори е полезен при жени страдащи от мастит – освен това осигурява на кърмачките полезни хранителни вещества.

 

 

Източник: www.liveandfeel.com; healthmunsta.hubpages.com; www.simplytrinicooking.com
Източник снимка: www.123rf.com