Ченгелче

Ченгелче

Platanthera bifolia RICH. Сем. Orchidaceae – Салепови

 

двулистна платантера, кукувича опашка, двудомно ченгелче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Грудките са овално-вретеновидни, силно източени. Старите грудки са значително по-едри, набръчкани, меки, а младите са по-дребни, но твърди и сочни, с кореновидно продължение. Стъблото е до 40 см високо, изправено. Долните листа са едри, широко-овални или обратно-овални, тъпи. Другите 1-3 листа са много дребни, ланцетни, наподобяващи прицветници. Прицветниците са малко по-къси от цветовете, които са бели или зеленикави, събрани по 10-25 в рядко, овално или цилиндрично рехаво съцветие. Околоцветните листчета са овално-ланцетни, двете външни са разперени, а трите вътрешни са линейни, често зеленикави, събрани в шлем. Устната е по-дълга от тях, цяла, длъгнеста. Шпората е почти нишковидна, слабо задебелена, зеленикава на върха, хоризонтална. Джобчетата на полинииите са успоредни, а връзката между тях е тясна. Плодът е продълговата кутийка, с много дребни семена. Цъфти през май-юли. Цветовете са силно ароматични.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В цяла Европа, Северна Африка. У нас се среща из храсталаците, ливадите, влажните горски поляни, около горските окрайнини и другаде в цялата страна от 1000 до 2000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Грудките

До 50% лесно разтворима във вода слуз, състояща се от манан. В състава на дрогата влизат също маноза, пентозани, метилпентозани и други полизахариди, до 24% скорбяла, до 15% белтъчни вещества, до 1% захари, незначително количество тлъсто масло, минерални соли, следи от етерично масло и др. Установено е съдържанието и на протистоциди в дрогата.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Грудките са народно лекарствено средство при диария, цистит, отравяния от развалени храни, особено при децата, и въобще в случаите, когато за лекуването на възпаленията на тъканите на храносмилателната система е необходима обгръщаща слуз. Дрогата, както и грудките са най-удобни за лекуване на деца, страдащи от катар на червата. Също и за клизми при диария със слуз, която се приготвя по следния начин: добре изсушените грудки се смилат на ситен прах. Две чаени лъжички от праха се размиват с 10 г студена вода, за да се получи еднообразна смес, след което се прибавя на малки порции още 90 г вряща вода (или кипящо прясно мляко) и постепенно се разклаща до получаване на гъста течност, към която се прибавя и ¼ чаена лъжичка счукано ленено семе и смесва добре. Получената течност се взема или вътрешно на малки порции, или външно – клизма.

Добро декоративно растение. Медоносно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia