Лечебната сила на червената детелина

Червената детелина, се счита за едно от растенията с най-високо съдържание на изофлавони, които са водоразтворими химически ве ....... 2015-02-25T08:26:02+00:00 Здравни Статии

Червената детелина, се счита за едно от растенията с най-високо съдържание на изофлавони, които са водоразтворими химически вещества, които действат като естрогени (известни като фитоестрогени).

 

Затова червената детелина се използва при:

 

– горещи вълни при жени в менопауза – изследвания са доказали, че детелината успокоява симптомите при менопауза, също така забавят процеса на загуба на костно вещество, което често води до развитието на остеопороза при жени в менопаузата.

 

– при предменструален синдром – червената детелина доставя на организма природни естрогени, които облекчават симптомите при болезнена менструация. Такива са: подуване на корема, болезнени гърди, болки в корема и кръста и др.

 

– за поддържане здравето на гърдата

 

– за понижаване на холестерола -червената детелина понижава нивата на “лошия“ холестерол и повишава нивата на “добрия“ холестерол.

 

– за подобряване на кръвообращението

 

– за предотвратяване на остеопорозата

 

– за намаляване на възможността за образуване на кръвни съсиреци и артериални плаки – червената детелина съдържа малки количества кумарини, които предпазват кръвта от съсирване и образуването на кръвни съсиреци.

 

– за ограничаване на развитието на доброкачествена хиперплазия на простатата – червената детелина може да блокира определени ензими, които могат да доведат до злокачествени образования на простатата. Увеличената простата може да причини на мъжете дискомфорт като често уриниране, усещане за пълен пикочен мехур.  За повечето мъже, доброкачественето увеличаване на простатата е нормална част от остаряването при мъжете.

 

Червената детелина е източник на много ценни хранителни вещества, включително калций, хром, магнезий, ниацин, фосфор, калий, тиамин, витамин С и др.

 

Червената детелина може да се прилага при: рак на ендометриума при жени, рак на простатата при мъжете, предотвратяване на сърдечни заболявания, отказ от тютюнопушенето.

 

Жени с хормон-зависими състояния като ендометриоза, рак на гърдата, яйчниците и матката и мъжете с рак на простатата трябва да бъдат внимателни при употребата на червената детелина и затова е необходима консултацията с лекар за употребата на билката. Не препоръчваме самолечение !!!

 

 

Източник: www.theteatalk.com; www.cancer.org; healthyeating.sfgate.com
Източник снимка: www.pixabay.com