Червено подъбниче

Червено подъбниче

Teucrium chamaedrys L. Сем. Labiatae – Устноцветни

 

обикновено подъбиче, подъбица, подъбниче, диариче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто полухрастовидно растение. Стъблото е до 30 см дълго, полегнало или изправено, четириръбесто, слабо вдървеняло в основата си. Листата са удължени-овални, с къси дръжки, почти приседнали, срещуположни на кръст, клиновидни в основата си, назъбени в горната си част, с прилегнали власинки, наподобяващо дъбов лист, откъдето е произлязло едно от народните наименования на растението. Цветовете са събрани в прешлените и пазвите на горните листа, образуващи класовидни съцветия. Цветните дръжчици са по-къси от чашката. Чашката е 5-листна, тръбеста, в отвора си с 5 зъбеца. Венчето е 5-листно, розово, тръбесто, без горна устна, а само с една едра долна устна. Тичинките са 4, две от които са външни и по-дълги от останалите. Плодникът е от два плодолиста, с горен двугнезден яйчник. Цъфти от края на пролетта до късно лято. Плодът е сух, разпадащ се при узряване на 4 орехчета.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Средиземноморието, Западна Азия, Северна Африка.  У нас се среща в смесените гори и горските поляни, из храсталаците и другаде в цялата страна.

 

ДРОГА: Надземната част

Съдържанието на дрогата не е достатъчно проучено. Дрогата съдържа до 19% дъбилни и  горчиви вещества, флавоноиди, значително количество витамин С, смоли, както и жълтозелено етерично масло, което е с приятна миризма.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В нашата народна медицина се употребява като горчиво лекарствено средство за подобряване на храносмилателния процес и за повишаване на апетита, при стомашни и чревни разстройства, болки и хемороиди: по 2 супени лъжици на ситно счукана дрога се залива с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Дозата е за 2 дни. Същата доза се използва и във вид на отвара с червено вино, като стомашно средство и при хиперсекреции и киселини, уригвания и болки, при гнилостни процеси в стомаха и червата и др.

Експериментално  е установено у нас, че инфуз от дрогата притежава добре изразени бактериостатични свойства по отношение на патогенни бактерии от групата на дизентерийте и паратифозните причинители, които са най-честите причинители на чревни инфекции. Употребява се също в ликьорената и вермутната промишленост. Отлично медоносно растение. С корените боядисват вълна и коприна в сив цвят, а само вълна – в маслиненожълт, кафяв, и тъмнокафяв.

Декоративно растение за цветни лехи и бордюри.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia