Черен нахут – здравословни ползи

Черният нахут има много по-високо съдържание на фибри и по-нисък гликемичен индекс. Той е широко използван в различни ястия в Близкия изток и Индия като фалафели, хумус 2019-01-04T09:32:45+00:00 Здравни Статии

Черният нахут има много по-високо съдържание на фибри и по-нисък гликемичен индекс. Той е широко използван в различни ястия в Близкия изток и Индия като фалафели, хумус и къри, както и в салати, супи, яхнии и др.

 

С  ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на фибри и богат на витамини и минерали, черният нахут е едно здравословно допълнение към вашата диета. Две до три супени лъжици от това бобово растение се равняват на една част от дневните препоръчителни пет порции плодове и зеленчуци.

 

Черният нахут помага за да отслабнете – включването на богати на фибри храни в диетата ви може значително да допринесе за намаляване на теглото. Черният нахут е богат на разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри улесняват отделянето на жлъчка, докато неразтворимите  фибри предотвратяват запека и други храносмилателни разстройства. Освен това, фибрите създават усещането за ситост за по-дълго време. Питейната вода, с която сте варили нахута помага за намаляване на апетита.

 

Черният нахут съдържат уникална комбинация от антиоксиданти, антоцианини, цианидини и други фитонутриенти, които поддържат здравето на кръвоносните съдове и предотвратяват оксидативния стрес, като по този начин се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Черният нахут съдържа значителни количества фолиева киселина и магнезий. Фолиевата киселина намалява нивата на хомоцистеина, като по този начин се намалява риска от стеснение на артериите и от образуването на плаки, кръвни съсиреци и възникването на инфаркти и инсулти.

 

Разтворимите фибри в черни нахут свързват жлъчните киселини и не им позволяват да се абсорбират от тялото, като по този начин се намаляват  нивата на холестерола. Ежедневната консумация на около 180 гр нахут помага за намаляване на ‘’лошия’’ холестерол и общите триглицериди.

 

Черният нахут е много полезен за диабетиците –  въглехидратите в бобовите растения като черни нахут се усвояват бавно, като по този начин се намаляват  нивата на кръвната захар.

 

Черният нахут е богати на желязо и може да предотврати появата на анемия и да повиши на енергийните нива. Това е особено полезно за бременните или кърмещите жени, както и за подрастващите. Желязото играе важна роля в образуването на хемоглобин,  който транспортира кислорода от белите дробове до всички клетки в тялото и е важен компонент на ензимните системи за производство на енергия.

 

Черният нахут е алтернативен източник на протеини за вегетарианците, тъй като това бобово растения предоставя значителни количества протеини, които са сравними с тези на месото и млечните продукти.

 

В случай на камъни в бъбреците или пикочния мехур, можете да накиснете шепа нахут във вода за една нощ и да го консумирате с мед на следващата сутрин.