Черен пипер – здравословни ползи и изпитан домашен лек

Всички видове пипер са полезни за здравето и стимулират имунната система. Съдържат малко натрий и много витамин С, желязо, калций, ма ..... 2015-01-07T15:20:52+00:00 Здравни Статии

Черният пипер е една от най-разпространените подправки в готвенето и медицината. Има 3 вида пипер – зелен, бял и черен.

 

Всички видове пипер са полезни за здравето и стимулират имунната система. Съдържат малко натрий и много витамин С, желязо, калций, магнезий, калий, мед и манган. Освен в готвенето, черният пипер се използва в медицината като диуретик и спомага за изхвърлянето на течности от тялото.

 

По този начин помага на тялото да изхвърли токсините, които са се натрупали. Черният пипер подобрява общото здраве и храносмилането и е богат на антиоксиданти, които предпазват от рак
и имаt антибактериални свойства. Пиперът се препоръчва за хора, които страдат от подуване на корема, тъй като улеснява и регулира храносмилането. В народната медицина се използва за възпаление на синусите, мускулни спазми и стимулира кръвообращението.

 

В древни времена, пиперът е бил по-ценен от златото,  днес той се отглеждат най-вече в Индонезия,
Индия, Бразилия и Малайзия поради топлия климат.

 

Проучванията показват, че черният пипер помага за изгаряне на излишните мазнини и стимулиране отделянето на стомашни сокове и ензими, които ускоряват преработването на храната. Поради силните противовъзпалителни свойства, черният пипер е едно от най-ефективните естествени средства за борба с високия холестерол.

 

Най-добре е да си купите черния пипер на зърна  и да си го смелите непосредствено преди употреба, по този начин ще се насладите максимално на аромата му. Най-изтънченият вкус е запазен за зеления пипер, той не пари колкото черния. Зеленият пипер често се  използва за подправяне на риба и морски дарове, ризото и тестени изделия. Освен за подправяне на храната, с черният пипер можете да подправяте сокове от пресни плодове и зеленчуци, което допълнително ще засили положителните му ефекти върху имунната система.

 

Ето на вашето внимание една от най-старата рецепта срещу възпалено гърло:

 

В една кърпа сложете 30 смачкани зърна черен пипер и след това залеите с ракия. След това увийте кърпата около врата за около 4-5 часа. След известно време, кожата ще се зачерви и ще усещате леко парене, но това е именно ефекта, който трябва да се постигне.

 

 

Източник: www.stylecraze.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com