Черен чай – уникални ползи за здравето, които ни предпазват от болести

Името на този чай идва от тъмния му цвят. Китайците го наричат червен чай. Високото съдържание на кофеин в черния чай го прави идеален ..... 2014-12-12T22:05:07+00:00 Здравни Статии

Името на този чай идва от  тъмния му цвят. Китайците го наричат червен чай. Високото съдържание на кофеин в черния чай го прави идеален заместител на кафето. Една чаша черен чай съдържа кофеин, които се съдържа в половин чаша кафе.

 

Но, какво прави черния чай толкова полезен за нашето здраве:

 

1. Ползи за сърцето – изследванията показват, че консумацията на черен чай помага да се предотврати появата на сърдечно-съдови проблеми. Той съдържа антиоксиданти, които пречат на “лошия“ холестерол да се окисли и по този начин отслабва увреждащия ефект на холестерола върху кръвоносните съдове. Флавоноидите в черния чай също са ефективни за намаляване на образуването на кръвни съсиреци.

 

2. Черния чай предпазва от рак – полифенолите, съдържащи се в този чай предотвратяват образуването на потенциални канцерогени вещества в организма, което не позволява да се развият ракови заболявания като:  колоректален рак, рак на простатата, на яйчниците, на белия дроб и на пикочния мехур. Черният чай може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата,рак на стомаха.

 

Черният чай може да намали риска от възникването на рак на устната кухина при тези, които пушат цигари или използват други тютюневи изделия.

 

3. Заздравява костите – черния чай съдържа мощни фитохимикали, който помагат за укрепване на костите, както и на съединителната тъкан. Изследвания са доказали, че хората, които пият редовно черен чай имат по-здрави кости.

 

4. Черният чай помага за изгарянето на излишните мазнини – той е с ниско съдържание на мазнини, калории и натрий; това е от полза за тези, които искат да намалят теглото си. Той може да действа като заместител на нездравословните газирани и подсладени напитки като по този начин ни предпазва от приемането на излишни калории.

 

Черният чай ускорява метаболизма и по този начин помага за намаляване на теглото.

 

5. Черният чай помага за намаляване на нивото на триглицеридите – нивата на “лошия“ холестерол по този начин се понижават, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Функционирането на артериите се подобрява.

 

6. Черният чай е мощен имуностимулант – вещества, известни като танини, съдържащи се в черния чай имат способността да неутрализират вирусите причиняващи грип, настинка, дизентерия, хепатит и др.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.wikihow.com; www.en.wikimedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com