Черешата – сладкият лекар

Знаете ли, че ако сутрин и вечер похапвате по 10 череши, можете да снижите до 3 пъти вероятността от сърдечни проблеми! Лошото е единствено ... 2016-05-10T16:00:07+00:00 Здравни Статии

Знаете ли, че ако сутрин и вечер похапвате по 10 череши, можете да снижите до 3 пъти вероятността от сърдечни проблеми! Лошото е единствено това, че тези вкусни малки плодчета са сезонни.

 

Хайде да научим малко повече за черешите! В 100 грама се съдържа 47.8 калории и комплекс от жизнено важни витамини – витамин А, витамин Б1, витамин Б2, витамин C, витамин E, витамин PP, както и желязо, калий, калций, магнезий, натрий и фосфор!

 

В черешите се съдържа пектин, който е убиец на мазнините. Заради минералните соли в тях те се препоръчват от диетолозите на пациенти, които искат да облекчат бъбречни страдания или болести на черния дроб.

 

Ако страдате от безсъние, черешите са вашето решение на проблема. Просто изпивайте по една чаша черешов сок 30 минути след вечеря и сутрин веднага след като се събудите.  Черешите са отличен източник на мелатонин, който ще ви помогне да спите по-добре.

 

Черешите съдържат вещества, които подтискат възпалителните процеси в организма и в тази връзка, когато имате болки в мускулите и ставите можете да си похапвате череши. Те намаляват възпалението при остеоартрит, този факт е установин след проучване проведено сред жени болни от остеоартрит.

 

В състава на черешите има и голямо количество витамините В, както и плодова захар, каротин и органични киселини. Затова консумацията им регулира жлезите с вътрешна секреция и действа тонизиращо на целия организъм.
В жълтата черешa се съдържат много полезни за очите и кожата бета каротини. А витамините С и Е са защитници на сърдечно-съдовата система.

Черешата - сладкият лекар

 

Изследователи от университета в Уисконсин установиха, че тъмно-червените череши съдържат вещества, които не позволяват образуването на съсиреци в кръвта. Черешките обаче си имат и негативна страна. Ако имате нездрав стомах, не трябва да ги хапвате в големи количества, тъй като увеличават перисталтика и образуването на газове в червата.

 

В народната медицина на Грузия черешите се използват като разхлабително средства срещу лениви черва.
Между другото, дори ако плодовете на черешата бъдат замразени, те не губят вълшебните си свойства и полезните вещества и витамини в тях се запазват.

 

В ДРЕВЕН РИМ ЧЕРЕШИТЕ БИЛИ ПЛОДА НА АРИСТОКРАТИТЕ

 

Историческите документи сочат, че черешите са били познати в Европа още пред ІІІ век преди Христа.
В Древен Рим малките плодчета задължително присъствали на трапезите на богатите фамилии. Сред обръщението на императора битувал обичай, според който да почерпиш гостите си с черешки е знак на високо благосъстояние и на почит и уважение към тях.

 

Родината на черешата не е известна.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.wikipedia.org
Източник снимка: ntwowe/www.freedigitalphotos.net