ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗА

Това e авто-имунно заболяване на черния дроб, при което част от клетките загиват, а на тяхно място започва разрастване на непълноценни във функционално отношение чернодробни клетки. Цирозата се причинява най-често от алкохолизъм или от някои други заболявания (хепатит B, хепатит C). Алкохолът причинява не само разграждане на черния дроб, но засилва и усложнява съществуващите по други причини чернодробни заболявания.

 

 

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗАЗеле обикновено(Brassica oleracea) – сок от зеле се получава много лесно след настъргването му на ренде и пресоване на настърганата маса. Пие се по 1 винена чаша няколко пъти на ден. Притежава хепатопротективно действие.

 

 

 

 

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗАБял трън(Silybum marianum) – притежава хепатопротективно действие. Семената на белия трън се прилагат като отвара: 30 г счукани семена се варят с 500 мл вода, докато изври половината от нея; взема се по 1 супена лъжица на всеки час. Или от счуканите на прах семена се взема по 1 чаена лъжичка 4-5 пъти дневно.

 

 

 

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗААспарагус / Зайча сянка, лечебна спаржа, самодивска метла/(Asparagus officinalis) – прилага се като диуретично средство при чернодробна цироза. По 2-3 чаени лъжички от дрогата се заливат с 200 мл вряща вода и се варят в продължение на 5 минути. Ако се приготвя извлек от коренището на дрогата, изваряването продължава 10 минути, като се взема първоначално 1 супена лъжица от сино нарязаното коренище. Така приготвеният извлек се пие по една винена чаша през 4 часа.

 

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗАРешетка (Carlina acanthifolia) – българската народна медицина предлага решетката като средство за лечение на отоци (асцит), съпровождащи чернодробната цироза. Дрогата се прилага като алкохолен извлек в съотношение 1:10 в доза 15-20 капки 2-3 пъти дневно, както и под формата на запарка, изготвяна, както следва: 15 г от ситно нарязаната дрога се заливат с 500 мл вряща вода. Извлича се в продължение на 20 мин (извличане на горещо), след изстиване на течността и прецеждане се изпива изготвеното количество в продължение на два дни.

 

ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗАЛазаркиня(Galium odoratum) – българската народна медицина прилага свежото растение при асцит съпровождащ чернодробната цироза. Две супени лъжици от дрогата се заливат с 400 мл вряща вода, като се оставя да престои в продължение на 1 час. След като изстине и се прецеди, пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.