Черно семе – лекарството на фараоните

Черното семе или черният кимион (Nigella Sativa) произлиза от Югозападна Азия, но може да се срещне в района на Северна Африка. Източната ...... 2015-06-10T23:39:01+00:00 Здравни Статии

Черното семе или черният кимион (Nigella Sativa) произлиза от Югозападна Азия, но може да се срещне в района на Северна Африка. Източната медицина използва черния кимион за лечение на здравословни проблеми от всякакво естество.

 

Това изключително интересно и загадъчно растение и по точно неговите семена са ефективни при различни болести като например:

 

1. Диабет тип 2 – два грама черно семе на ден води до намаляване на нивото на глюкозата в кръвта, намалена инсулинова резистентност, повишена бета-клетъчната функция.

 

2. Хеликобактер пилори – това е бактерията, която причинява възпаление на стомашната лигавица и може да доведе до развитието на язва на стомаха. Черното семе е изключително ефективно срещу този вид бактерия, като действието му е сравнимо с това на лекарствата, които се използват срещу хеликобактер пилори.

 

3. Епилепсия – черното семе е известно с антиконвулсивните си свойства. Проучване от 2007 г. с деца с епилепсия, установило, че употребата на воден екстракт от семената значително намалило честотата на епилептичните пристъпи.

 

4. Високо кръвно налягане – ежедневната употреба на 100-200 мг екстракт от черни семена, два пъти дневно, в продължение на два месеца, води до понижаване на кръвното налягане при пациенти с лека форма на хипертония.

 

5. Остър тонзилит или фарингит – черното семе има изключително благоприятен ефект при тези състояния, като премахва болката и възпалението.

 

6. Наркотична зависимост – изследвания са доказали ефективността на черното семе при лечението на зависимостта от наркотици.

 

7. Псориазис – алкохолният екстракт от черно семе притежава антипсориатично действие.

 

Основното вещество в черното семе, тимоквинон, притежава лечебни свойства, които оказват ефект при левкемия, рак на гърдата, черния дроб, устата и на шийката на матката, алцхаймер и др.

 

– Черното семе предпазва черния дроб от увреждащото въздействие на различни агенти като: алкохол, храни, лекарства и др. То подобрява работата на черния дроб и помага за по-бързото преработване на токсините.

 

– Черното семе може да ни помогне да отслабнем по-бързо. То блокора различни реакции и механизми в организма, които могат да доведат до наднормено тегло, такива са: апетитът, образуването на холестерол и глюкоген, абсорбцията на глюкоза в червата и др.

 

 

Източник: www.amazingherbs.com; www.homeremediesweb.com
Източник снимка: www.en.wikipedia.org