Черно френско грозде

Черно френско грозде

Ribes nigrum L. Сем. Saxifragaceae – Каменоломкови

 

касис

 

ОПИСАНИЕ: Силно разклонен плоден храст, обикновено достигащ до 2 м височина, с множествени издънки, без бодли. Младите клонки отначало са бледи, после стават светлозелени и късовлакнести. В основата на храста ежегодно израстват нови клонки, които почти не се разклоняват през първата година. Кореновата система се състои от многобройни, сравнително тънки и гъсто разположени основни корени, силно обрасли, основната част на които прониква в почвата на дълбочина до 1м. Листата се развиват по-рано от цветовете. Те са с 3-10 см дълги дръжки, 5-10 см широки, последователни, 3-5-делни, обикновено вдлъбнати в основата, едро назъбени, възголи отгоре, разсеяно късовлакнести отдолу, осеяни с точковидни жлези, ароматични. Листните пъпки са доста едри, светлокафяви, с червеникав оттенък. Те са осеяни с множество жлези, които отделят приятно ароматични вещества, даващи специфичната миризма на растението. Цветовете са дребни, двуполови, лилави, розови или зеленикави, събрани в гроздовидни увиснали съцветия с жълтеникави венчелистчета. Плодът е сферична черна или сивочерна сочна ягода с тънка ципа, осеяна с жлези. Семената са яйцевидни, 2-3 мм дълги, кафяви. Цъфти през май-юни, а плодоноси през юли-август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Централна и Източна Европа, Австралия. У нас се среща като диворастящо нарядко по песъчливите места покрай планинските потоци и реки в Западни Родопи.

 

ДРОГА: Плодовете, пъпките и листата

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Черното френско грозде е било познато на човека още от XI в. като извънредно ценно хранително и медицинско растение. Растението е култивирано масово едва в XVIII в. Плодчетата се употребяват като поливитаминно средство във вид на чай заедно с шипков плод или във вид на сироп. Антибактериалното действие на дрогите от растението е също доказано.

Употребяват се като поливитаминно средство плодовете или пъпките, а по-рядко листата. Пресните плодове се употребяват във вид на сироп, компоти и др., или във вид на отвара като пикочогонни и потогонни средства.

Листата се употребяват във вид на запарка в народната медицина против коклюш и скрофули: 10 г на ситно счукани листа се заливат с една чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица на 2-3 часа.

Оставените да ферментират и след това изсушени листа от черното френско грозде добиват подобен на чай аромат. Поради това те се употребяват и като сурогат на чая. Запарка от листата външно също се прилага в нашата народна медицина против скрофули.

Плодчетата на черното френско грозде се употребяват нашироко и в промишлеността – за боядисване на червени вина, а също и като витаминозна храна в сурово състояние или във вид на компоти, сиропи, желета и др.

Листата намират нашироко приложение и в консервната промишленост. Черното френско грозде е отлично медоносно и декоративно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: Bilder ur Nordens Flora» Stockholm, ru.wikipedia