Чесън – уникални лечебни свойства

Чесънът е отличен източник на витамини A, витамин B-комплекс и витамин C. Той осигурява на тялото ни минерали като магнезий, фосфор ..... 2015-02-01T19:40:08+00:00 Здравни Статии

Чесънът е отличен източник на витамини A, витамин B-комплекс и витамин C. Той осигурява на тялото ни минерали като магнезий, фосфор, калций, мед, калий, желязо и мед. Той също така съдържа аминокиселини, етерични масла, гликозиди, и редки микроелементи като германий, селен и телур.

 

Чесънът съдържа повече от 12 вида антиоксиданти. Чудно ли е тогава, че има толкова лечебни качества? Чесънът е една от малкото суперхрани, които не губят своите лечебни свойства, когато се подложат на термична обработка. Въпреки това, най-добре е чесънът да се консумира суров.

 

Здравословните ползи на чесъна се дължат на това, че унищожава бактериите, гъбичките, чревните паразити, вирусите, дрождите и т.н.

 

1. Чесънът действа като естествен разредител на кръвта (антикоагулант), което го прави по-добър избор от аспирина, тъй като ацетилсалициловата киселина може да предизвика кървене във стомаха. Този факт прави чесънът отлично средство при предотвратяване на образуването на съсиреци, които могат да блокират кръвния ток.

 

2. Сокът от чесън е ефективен при високи нива на холестерола – той не позволява на холестерола в кръвта да се окисли и да се образуват плаки, които могат да запушат кръвоносните съдове.

 

3. Чесънът е най-ефективното средство при настинка и грип – ако усещате, че започвате да настивате, хапнете 1-2 скилидки чесън, а ако вече сте болни, отново хапнете чесън. Той ще ви помогне да облекчите грипните симптоми и да се възстановите по-бързо от грипа.

 

4. Чесънът понижава нивата на кръвната захар – за да поддържате кръвната захар в нормални стойности, хапвайте по 1 скилидка чесън на ден.

 

5. Чесънът е ефективен при гъбични инфекции – сокът от чесън, приеман вътрешно, е ефективен при гъбички по краката, гъбички в ухото. Можете да прилагате чесновия сок директно върху гъбичките с цел да се намали сърбежа.

 

6. Чесънът има способността да сваля повишеното кръвно налягане – той предпазва от натрупването на атеросклеротични плаки в съдовете и оттам помага за намаляване на кръвното налягане.

 

Ето един много лесен и полезен съвет за цялостно прочистване на организма с помощта на чесъна:

 

Преди да си легнете, нарежете много на ситно 1-2 скилидки чесън, докато се подготвяте да лягате, оставете чесъна “да подиша“. При оситняването на чесъна се особождава ензима алиназа. След това събере оситнения чесън в една супена лъжица, изяжте го и изпийте след това една чаша вода. Докато спите, чесънът ще се предвижи през цялата храносмилателна система и ще я очисти от бактериите, токсините, гъбичките, карциногенните вещества и вирусите.

 

 

Източник: www.eatingwell.com; www.huffingtonpost.ca; www.allicinfacts.com
Източник снимка: www.123rf.com