Чесън

Чесън

Allium sativum L. Сем. Liliaceae – Кремови

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Луковицата яйцевидна, съставена от 7 -30 дребни луковички (скилидки), покрити с бели, розови или виолетови люспи. Стеблото изправено, до 50 см високо, кухо, до половината обвито от продълговати листни влагалища. Листата линейни, до 1 см широки, плоски, от средата подвити под тъп ъгъл. Цветовете малобройни в кълбест сенник на върха на стеблото, примесени с дребни луковички. Околоцветните листчета 6, продълговати, бледолилави или белезникави. Плодът кълбесто тристенна кутийка. Семената черни, триръбести. Цъфти юни-август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Отглежда се нашироко из цялата страна като зеленчуково растение. Културен вид, произхожда от Средна Азия.

 

ДРОГА: Луковици

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: За профилактика и лечение на атеросклероза, като помощно средство при лечението на хипертоничната болест, при инфекциозни ентероколити.

Чесънът също се прилага при инфекциозни чревни заболявания, както и при хронични гнойни бронхити и бронхиектазии (голяма част от активните летливи съставки на чесъна с антимикробно действие се излъчват от белите дробове). Чесънът се използва и като карминативно, апетитовъзбуждащо и регулиращо чревната моторика средство. Чрез своето стимулиращо стомашната и жлъчната секреция действие чесънът подобрява храносмилането.

Най-обикновеният начин за приложение на чесъна е, като се консумира на вечеря по ½ до една главичка очистени скилидки. Широко приложение намира домашно приготвенара тинктура от чесън, която се получава по следния начин: 250 г луковици от чесън се обелват, накълцват се ситно и се накисват в продължение на 14 дни с 1 л ракия при температура 30 градуса. Шишето, в което се накисва чесънът, се запушва добре, запушалката се залива с восък и се държи на слънце или близко до печка. Неколкократно през деня шишето се разклаща. След 14 дни съдържанието на шишето се прецежда през марля. Така приготвената тинктура може да се съхранява в продължение на една година. При епидемии от грип, дизентерия, чревни инфекциозни заболявания се вземат преди ядене по 10-15 капки от тинктурата.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia