Шипка – изобилие от здраве и кога можем да я използваме

Семената и сокът имат повече антиоксиданти отколкото 100 мл червено вино или зелен чай. Благодарение на високото съдържание на антиок .... 2014-12-13T22:41:53+00:00 Здравни Статии

Ако искате да премахнете излишните мазнини и да пречистите  организма си от вредните вещества, тогава сокът от шипка е най-доброто питие за вас.

 

Семената и сокът имат повече антиоксиданти отколкото  100 мл червено вино или зелен чай. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, шипката може да ви помогне в борбата срещу рака на гърдата и рак на простатата.

 

Що се отнася до рак на гърдата,  ново проучване сочи, че яденето на плодовете или пиенето на сок от шипка може да забави растежа на някои видове рак на гърдата или да ги предотврати.

 

Шипката помага за нормализирането на  кръвното налягане.
Сокът от шипка разрежда кръвта и по този начин подобрява кръвообращението и притока на кръв към сърцето.

 

Сокът от шипка  може да помогне за предотвратяване на стесняването на артериите. Натрупването на атеросклеротични плаки в артериите води до  промяна в притока на кръв, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Този ефект на шипката е особено полезен за диабетиците, които са с повишен риск от развитието на  атеросклероза.

 

Изследвания са  показали, че пиенето на сок от шипка може да предпази зъбите ни от образуването на  зъбна плака, тъй като шипката има антибактериални свойства. Тя намалява шансовете за развитието на болести засягащи венците и премахва лошия дъх.

 

Шипката подобрява притока на кръв в цялото тяло, което е от особено значение за хората, страдащи от еректилна дисфункция. Тя стимулира производството на азотен оксид, което води до разширяване на кръвоносните съдове и оттам по-добро кръвоснабдяване.

 

Смята се, че  шипката балансира нивата на естроген при жените. Поради това е препоръчително да се добави в диетата, защото тя облекчава симптомите на предменструалния синдром и менопаузата.
Сокът от шипки няма странични ефекти и може да се консумира в неограничени количества.

 

За сока са ви необходими 1 кг шипки. Почистете и измийте шипките, след това ги нарежете на парченца, поставете ги в тенджера и добавете 1.25 л вода. Оставете да заври и оставете на котлона за около 15 минути.  След това оставете да изстине и прецедете. Може да подсладите получения шипков сок с мед или захар на вкус.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.healh.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com