Ще отпаднат направленията на хартия

Направленията на хартиен носител за преглед при специалист отпадат. На тяхно място идват електронни здравни карти. Така възможността ..... 2015-02-11T11:02:31+00:00 Здравни Новини

Направленията на хартиен носител за преглед при специалист отпадат. На тяхно място идват електронни здравни карти. Така възможността да няма направление ще престане да съществува. Това обясни здравният министър Петър Москов преди да вземе участие в здравен дебат по темата за неотложни реформи в здравеопазването.

 

„В една система, разбира се, не може да има безконтролен и неограничен достъп, доколкото финансовият ресурс е крайно количество. С наличието на индивидуална здравна карта спрямо собствените си медицински потребности вие ще имате кодирани вътре в собствения си доболничен пакет определен брой изследвания и направления„, поясни Москов.

 

Това обаче не значи, че направленията ще станат неограничени, тъй като в една система не може да има безконтролен достъп до всичко, след като парите са ограничени, обясни министърът, съобщи БГНЕС.

 

Очаква се всеки здравноосигурен да има електронна здравна карта, в която ще бъде кодиран определен брой направления. Личният лекар ще преценява единствено кога да отключва някое от тях. Така, според министъра, ще отпадне опасността да останем непрегледани, тъй като направленията на личния ни лекар са свършили.

 

Относно спешната помощ Москов подчерта че до 2020 г. 7 милиона българи ще имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката. Това щяло да стане с увличаване на възнагражденията на спешните лекари, закупуването на 600 нови линейки и ремонт на спешните центрове. Москов е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния център за спешна медицинска помощ на трудов договор работели 10 нови лекаря.

 

 

Източник:www.standartnews.com
Източник снимка: hin255/www.freedigitalphotos.net