Ядем боклука на Европа

Застояли, но пък евтини храни заливат България заради ембаргото на Русия за европейски стоки. Месо, мляко, млечни продукти, зеле .. 2014-09-02T12:34:49+00:00 Здравни Новини

Застояли, но пък евтини храни заливат България заради ембаргото на Русия за европейски стоки. Месо, мляко, млечни продукти, зеленчуци, плодове потеглиха с бясна скорост към нас от Европа. Наши производители и търговци се юрнаха на евтиното – на залежалите продукти, които руският пазар отряза в отговор на санкциите от ЕС.

 

Оказва се, че вносът у нас на предназначения за Русия износ в голяма степен е даже нелегален. Което пък означава, че трудно минава под контрол за безопасност на храните, освен че удря родните земеделски производители. Фирми еднодневки, появили се, за да „изперат“ застоялата европейска стока през стомаха на българина, внасят продукция и изчезват, а след това се появяват отново, но с ново име, като така избягват и внасянето на данъци в хазната.

 

Основният поток на скапани храни пристига най-вече от Гърция и Полша – домати, праскови, зеле, моркови, млечни продукти, които е трябвало да изядат руснаците, но в по-пресен вид, разкриват търговци. След затварянето на руския пазар европейските производители свалят цените за „който я пожелае“ вече престоялата стока. А родни търговци и производители масово се нахвърлили и на продуктите в готов вид, и на суровините. На евтино залежало месо от Европа например, което тъпчат в нашенските колбаси, правят го на кайма и дори го предлагат като свежо и охладено.

 

От Министерството на земеделието алармираха, че вече предприемат мерки, с които искат да се засилят и разширят критериите, по които се извършва вносът, и да се подобри координацията между Агенция „Митници“, Агенцията по безопасност на храните и други институции. Заедно с финансовото министерство пък се тръгва към засилване на контрола на границата, на превозните средства, както и към по-чести проверки по пазарите и тържищата.

 

И големите хранителни вериги у нас вече се радват на евтинията от Европа, дори осезаемо започват да свалят цените на храните, печелейки от по-голям оборот, след като Русия прекрати вноса от най-големите производители и износители – Холандия, Полша, Италия, Гърция, Испания. В същото време експертите признават, че пренасочването на този износ към пазари като българския несъмнено ще усложни положението на местните производители и доставчици.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: samuiblue/freedigitalphotos.net