Ядем евтин син език

Синият език е вече в магазините и го слагаме на трапезата си! Засега във вид на шилешко, овче месо и кайма от тях, на мляко, сирене и 2014-08-24T00:56:34+00:00 Здравни Новини

Не искат родното месо зад граница – животновъди колят животни преди да умрат, за да не са на загуба.

 

Синият език е вече в магазините и го слагаме на трапезата си! Засега във вид на шилешко, овче месо и кайма от тях, на мляко, сирене и др. Както и на прословутите агнешки главички, сервирани и по ресторантите, които, както е известно, са масово от родителите на агнетата. Ако заразата обаче прескочи и по едрия рогат добитък, каквито прогнози има, скоро ще има и телешко – говеждо месо от болен добитък, признаха пред „Всеки ден“ животновъди.

 

Месото от болни от син език животни не е опасно за човека. Но потребителите смятат, че е, меко казано, неприятно да ти продават мръвка от болно животно. Като дори стигат и до съмнения, че може да се пробутва месо и от вече умрял от син език добитък, който иначе задължително трябва да се предава за изгаряне в екарисаж. Факт е според животновъдите, че тотално им пропада изкупуването на добитъка по договори за износ. Зад граница вече масово не искали месо от България заради заразата.

 

22 от 28-те области в страната ни са засегнати от болестта син език – на територията на общо 240 селища. До този момент са умрели около 3000 животни, съобщи вчера шефът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов. Няма възможност за превенция на тази болест, тя се разпространява от насекоми, които пък се разпространяват с вятъра. Такъв проблем сме имали през 1999 г., припомни той.

 

Моллов отново успокои, че дори месо от заразени животни да попадне в търговската мрежа, то не е опасно за хората. Но въпреки това търговските вериги били поставени под засилено наблюдение, за да не се окаже че продават „син език“.

 

Потребителски организации обаче са убедени, че из месарници, примерно такива около „Женския пазар“ в София, където овчето и шилешкото месо редовно присъстват, няма начин да няма „син език“ и в момента. Животновъди в цялата страна били бесни, че масовият мор по стадата им бъркал дълбоко в джоба. Затова колели добитъка още преди да е умрял от заразата и пласирали стоката. И тъкмо заради силно изнервената обстановка били и съмненията, че някой може да си позволи да пробутва мръвка и от умряло, макар и току-що животно. А че мляко, сирене и други млечни продукти със син език са в търговската мрежа, било повече от сигурно.

 

„Не ни го искат месото в чужбина, ще го изядат тук, по големите градове и в ресторантите по курортите. Евтино го даваме!“, директно се заканвали търговци – прекупвачи на мръвка. Те са недоволни, че според правилата забрана може да се наложи само върху износа на живи животни. Месото, млякото, вълната или кожите не трябвало да бъдат забранени за износ, защото не представлявали опасност. Въпреки това обаче зад граница масово отказвали дори и договорена продукция.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: happykanppy/freedigitalphotos.net