ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТА

Получава се в резултат на венозен застой при варици и тромбофлебит на крайника. Язвата се развива най-често на медиалната повърхност на глезена или долната 1/3 на крака. Непосредствена причина за възникването могат да бъдат локално нараняване, инфекция или дразнещи лекарства върху кожата.

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАЛук кромид(Allium cepa) – прясно приготвена кашица от лук, поставена в марля, ускорява очистването на язвата и подпомага тяхното заздравяване.

 

 

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАКонски кестен (Aesculus hippocastanum) – извлек от плодовете на дивия кестен се прилага по 20 капки 3 пъти дневно при язва на подбедрицата. Спиртно-воден извлек се приготвя като 50 г цветове или наситнени плодове от кестен се накисват в 500 мл 50% ракия или водка. От получената тнктура се пият по 30-40 капки 3-4 пъти дневно в продължение на 3-4 седмици.

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАВодно пипериче(Polygonum hydropiper) – със свеж сок от надземните части се правят намазвания на язвата 1-2 пъти на ден.

 

 

 

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАЖълт кантарион(Hypericum perforatum) – язвата се маже с масло от жълт кантарион.

 

 

 

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАКопър(Anethum graveolens) – прилага се вътрешно по 3 винени чаши на ден. Чаена лъжичка счукани плодове и 300 мл вряща вода, накисване 1 час и прецеждане с охлаждане.

 

 

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАЛечебна динка(Sanguisorba officinalis) – освен топли лапи от сварената дрога се използва и вътрешно по 1 супена лъжица студен извлек 3 пъти на ден след хранене.(половин чаена лъжица ситно счукана дрога се залива с чаша студена вода, изчаква се 8 часа, прецежда се).

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАНевен (Calendula officinalis) – използва се вътрешно. 30-40 капки 2-3 пъти дневно от настойката и локално 1-2 чаени лъжички настойка в 250 мл вода – компреси, промивания 1-2 пъти дневно.

 

 

 

 

 

ЯЗВА НА ПОДБЕДРИЦАТАРицин(Ricinus communis) – притежава епителизиращо, гранулиращо, антисептично и трофостимулиращо действие. Правят се локални намазвания с масло от рицин или с маз от Вишневски.