ЯЗВА НА СТОМАХА

Язвата е рана по стените на хранопроводастомаха или на дванадесетопръстника. В началото тя засяга само лигавицатана съответния орган, но може и да пробие мускулния слой отдолу.  Заболелите от язва трябва да приемат храна, която съдържа много белтъчини, основно от животински произход.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАЗеле обикновено/главесто, градинско зеле/(Brassica oleracea) – прилага се при язвена болест. Сок от обикновено зеле се получава много лесно след настъргването му на ренде и пресоване на настърганата маса. Пие се по 1 винена чаша няколко пъти дневно.

 

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАБял салкъм / бяла акация /(Robinia pseudoacacia) – Кората в малки дози се употребява при язви на стомаха, но само под наблюдение на лекар, защото съдържа токсоалбумин, който е силно отровен.

 

 

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАБяла бреза(Betula pendula) – в народната медицина отвара от брезови пъпки се употребява при язва на стомаха. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с половин чаша вода вряща, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода. Както запарката, така и отварата се вземат по 2-3 супени лъжици 3-4 пъти дневно.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАПача трева(Poligonum aviculare) – прилага се за лечение на язва на стомаха. Дрогата е противопоказана при остри възпаления на бъбреците и пикочния мехур поради дразнещото действие на силикатите. Вътрешно се прилага инфуз – 2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2-3 чаши според нуждата.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАРепей(Arctium lappa) – българската народна медицина предлага използването на извлеци от корена на репея при язва на стомаха. 1 супена лъжица ситно нарязан корен се вари в 500 мл вода 10 минути; отварата се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

 

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАСедефче/миризлив енчец/(Ruta graveolens) – прилага се при възпалителни и язвени увреждания на стомаха. Една чаена лъжичка се извлича с 400 мл вода на студено 10 часа, след което се прецежда и се изпива в продължение на деня.

 

 

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАЖълт кантарион(Hypericum perforatum) – прилага се при язва на стомаха. Притежава регенеративно и противовъзпалително действие. Използва се обикновено цялата дрога в изсушено състояние, смляна, като 2 супени лъжици се варят в ½ л вода в продължение на 5 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3-4 пъти дневно.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАЛайка(Matricaria chamomilla) – прилага се при язва на стомаха. Една супена лъжица сухи цветове от лайка се заливат с 200 мл вода. Специлано при лечение на язва на стомаха така приготвеният инфуз се изпива наведнъж 15 минути преди ядене, след което се препоръчва да се лежи по 5 минути последователно на четирите страни на тялото за равномерно обливане на стомашната лигавица от лайката, по който начин се получава болкоуспокояващо действие.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАГледичия(Gleditsia triacanthos) – извлеци от листата на растението се използват в народната медицина за лечение на язвена болест. От листата на растението може да се приготви отвара, като се предпочитат млади листа, в съотношение 20 г листа на 200 мл вода. Отварата се пие по 1 супена лъжица 4-5 пъти дневно.

 

 

ЯЗВА НА СТОМАХАШироколистен жиловлек(Plantago major) – прилага се при язвена болест. За вътрешна употреба: прави се инфуз, като една супена лъжица сухи ситно нарязани листа се заливат с 200 мл вряща вода, запарката се оставя да престои в продължение на 10 минути, прецежда се, след като изстине, и се изпива в продължение на 1 час на глътки – доза за 1 ден.