Япония разработва сензор за откриване на вируси за пет минути

Други японски компании също работят за разработването на ефективна диагностична технология, като Konica Minolta заедно с Института по медицински науки в Токио 2016-03-18T09:03:32+00:00 Здравни Новини

Японският гигант Toshiba в сътрудничество с университета Осака  са разработили сензор, който засича инфекциозни вируси за пет минути.

 

По-бързото диагностициране ще помогне не само за предотвратяване на развитието на усложнения благодарение на навременното лечение, но също така ще се намали възможността от разпространението на даден вирус.

 

Новият сензор разпознава различни вирусни форми за няколко минути, за разлика от съществуващите методи, които използват генна амплификация, която изисква около осем часа.

 

Университетът в Осака и Toshiba  планират да пуснат в продажба диагностично устройство въз основа на тази нова технология през 2020.

 

Toshiba обяви, че ще произвежда чип, който е в основата на устройството. Toshiba и Университета в Осака ще разработят комплект, който ще бъде на цена от 9 долара.

 

Други японски компании  също работят за разработването на ефективна диагностична технология, като Konica Minolta заедно с Института по медицински науки в Токио. Те са открили система за откриване на вируса на грип. Учените са използвали вече съществиващ технология, използвана за бързи тестове за бременност.

 

Системата, която използва чип с висока произвдителност с флуоресцентен пигмент може да се използва за откриването на заболявания, като вируса зика и денга. Тези две заболявания се предават най-често чрез ухапване от комари.

 
Сегашните методи откриват вирусите 1-2 дена след появата на симптомите, докато новата система може да намали времето за откриване на вируса до 12 часа или по-малко.

 

 

Източник: http://timesofindia.indiatimes.com
Източник снимка: www.pixabay.com