Япония ще лекува ебола с авиган

Специална експертна комисия към Министерството на здравеопазването на Япония одобри използването на лекарството ав ... 2014-10-29T21:57:14+00:00 Здравни Новини

Специална експертна комисия към Министерството на здравеопазването на Япония одобри използването на лекарството авиган на Fujifilm Corp. за лечение на заболявания, причинени от вируса ебола, ако заразата се разпространи в цялата страна. Въпреки че клиничните проучвания все още не са завършени, предварителните резултати показват, че медикаментът действително може да бъде ефективен срещу смъртоносния вирус.

 

По данни на здравното министерство, към момента запасите от лекарството са достатъчни, за да се помогне на 20 хиляди души. Въпреки това министерството е в преговори с корпорацията Fujifilm Corp, която вече заяви, че може да разшири производството на продукта и за кратко време ще разполага с 300 хиляди дози.

 

Тестване на медикамента

 

Към момента препаратът се тества върху френска медицинската сестра, която по-рано се зарази с ебола в Либерия и незабавно се върна у дома за лечение. В момента тя е във военна болница в предградията на Париж. Според френските медии, лекарството вече е доказало своята ефективност, въпреки че производителят му отказва да коментира информацията. В близко бъдеще препаратът ще бъде тестван върху 60 пациенти в Гвинея.

 

Как действа лекарството

 

Авиганът, известен също като фавипиравир, е разработен още през 1998 година. Отличителна черта на лекарството е, че е успешно атакува полимеразата – един от ензимите, който вирусите използват за размножаване. Към настоящия момент авиганът е сертифициран като противогрипно лекарство. Въпреки това учените разполагат с информация за евентуалната му ефикасност срещу ебола, получена след експерименти върху лабораторни мишки.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com