Японска акация

Японска акация

Sophora japonica L. Сем. Leguminosae – Бобови

 

японска софора

 

ОПИСАНИЕ: Високо до 30 м, разклонено, с гъста корона. Кореновата система е дълбока и силно развита. Стъблото е право. Короната е широка, неправилно закръглена, средно гъста. Старите клони са средно повдигнати, младите са с гола и гладка кора, а едногодишните са окосмени. Кората е до 2см дебела, сивокафява, неправилно напукана на тесни ивици. Листата са нечифтоперести, до 25 см дълги, със силно надебелена в долния си край обща дръжка. Листчетата са на брой 11-25, яйцевидно-ланцетни или елипсовидни, малко заострени, сравнително едри, отгоре тъмнозелени, отдолу сивобели поради многото трихоми. Цветовете са бели, бледорозови или жълтеникавобели, до 10 мм в диаметър, събрани в големи връхни, обикновено увиснали, рехави, до 30 см дълги метлици. Плодът е до 6 см дълъг, почти цилиндричен, бреоницовидно прищъпнат полумесест боб. Семената са черни, поместени в разширените части на плода, като много от тях се оказват често недоразвити. Цъфти обилно през лятото, като почти цялото растение се покрива с цветове с приятна миризма. Плодовете узряват през октомври-ноември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Растението е екзотичен вид от Корея, Северен Китай и Япония. Култивира се в производствен мащаб в южните райони на Русия, Западна Европа и Северна Америка, но само като декоративно растение. Пренесено е и у нас и се използва за украса и в зеленото строителство, особено из парковете.

 

ДРОГА:Цветните пъпки преди тяхното разпукване

Цветовете съдържат до 30% рутин, аналогичен на витамин Р; семената съдържат цитизин, а листата и младите клонки съдържат също значително количество рутин до 17%. Установено е в дрогата съдържанието и на бактерицидни вещества.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Рутинът е утвърдено лекарствено средство срещу хеморагии от различен произход – за намаляване пропускливостта и чупливостта на капилярите. Предлага се също и за лечение и профилактика на кръвоизливи,  при хипертония, бъбречни заболявания, хеморагична диатеза, ревматизъм, а и при капилярни кръвоизливи от токсичен произход – във всички случаи заедно с витамин С.

При горепосочените заболявания по 0,2 – 0,5 г изсушени и стрити на прах пъпки 3-4 пъти дневно. Винаги по указание и под контрол на лекаря.

Декоративно  и медоносно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:commons.wikimedia