10 мита за вирусът ебола

От няколко месеца чумата ебола взима убива в Западна Африка. След първия смъртен случай извън континента обаче паниката обзе хора по целия . 2014-10-14T01:29:14+00:00 Здравни Новини

Не лети във въздуха и не се предава с чрез ръкостискане

 

От няколко месеца чумата ебола взима убива в Западна Африка. След първия смъртен случай извън континента обаче паниката обзе хора по целия свят. Досега вирусът отне живота на над 4000 души и ако международната общност и богатите нации не направят нещо, епидемията в Западна Африка ще достигне страховити размери. Ебола обаче не е бедствието, което ще сложи край на човешката раса както някои си мислят, успокояват учените. Предлагаме ви няколко мита за вируса, които ще ви помогнат да си изясните реалната картинка.

 

1. Мор под небето

 

Шансовете ебола да започне да се пренася по въздуха са изключително малки. Макар вирусите да се развиват и променят, няма прецедент някой да е сменил толкова драстично начина си на предаване.

 

2. Убийствено „Здравей“

 

Вирусът не е бил открит досега в човешката пот. Може да се предаде само чрез „близък и директен физически контакт с телесните течности на заразения“, отбелязва Световната здравна организация (СЗО). Кръвта, изпражненията и повръщаното са най-инфекциозни, така че освен ако болният няма някое от тях по ръцете си, едва ли ще пипнете вируса чрез ръкостискане. Препоръчително е обаче да се избягва контакт със заразени и затова се използват защитни костюми. Кърмата, урината, семенната течност, слюнката и сълзите също може да са инфекциозни.

 

3. Смърт без симптоми

 

Мит е, че може да се заразите от някой, който изглежда напълно здрав. Ебола има инкубационен период от 21 дни между заразяването и проявяването на симптомите (макар в повечето случаи да е по-кратък). Това е част от страха, който витае, че всички идващите от Западна Африка хора може да разпространят болестта. Хората, които нямат симптоми, още не са заразни и обикновеният социален контакт не води до изблик на болестта. Изключение правят тези, които са били повалени от вируса и са се излекували. Според изследванията, ебола може да се намира в семенната течност до 3 месеца след пълното възстановяване. Поради това помислете добре преди да правите секс. Или поне използвайте презерватив.

 

4. Конспирация за хапчета

 

В последните 2-3 месеца, когато стана ясно, че епидемията още не е под контрол, развитието на експериментални лекарства бе ускорено с огромни темпове. Такива ваксини могат да бъдат тествани върху пациенти в Западна Африка в началото на 2015 г. Хората на запад, заразени от вируса, определено биха могли да получат тези лекарства сега, защото е логистично по-лесно да бъдат снабдени. Тестове на ваксини срещу ебола започнаха във Великобритания, САЩ и африканските страни, незасегнати от вируса.

 

5. ZMapp я лекува

 

Малък брой пациенти, лекувани със ZMapp, оцеляха, но няма доказателства, че точно това лекарство е спасило живота им. Испански свещеник и либерийски доктор, вземали медикамента, починаха. Изследване сред маймуни, получили ZMapp до 5 дни след заразяването с ебола, показа, че всички са излекувани. Доставките на лекарството обаче са изчерпани и малката компания, която го произвежда, не може да каже колко още от него ще има и кога.

 

6. Убива безмилостно

 

Цифрата „90% убити“, обявена в началото на сегашната епидемия, се базира на смъртността при разпространението на болестта в Конго за трите месеца през 2003 г. Тогава загинаха 128 от 143 заразени. В момента има около 8000 души официално регистрирани с вируса, от които 3865, за съжаление, вече са починали. Това прави смъртност от около 48% (процентът може да се увеличи, защото някои от болните биха могли да починат) – трагично много, но в никакъв случай не толкова колкото би могло да бъде.

 

7. Стоп на самолетите

 

Да се спрат полетите от Западна Африка ще бъде изключително необмислен и много прибързан вариант, който ще попречи на лекари, учени и на всякакъв вид помощ да достига най-силно заразените райони. Западните страни вече са добре оборудвани да се справят с всеки случай на тяхна територия. Спирането на полетите ще е равносилно на това да се каже на Западна Африка да се оправя сама.

 

8. Всички под карантина

 

Идеята всички с подобни на Ебола симптоми да се поставят под карантина, е абсурдна. Ако искате точен лист на симптомите на болестта в ранна фаза, просто си представете последния път, в който вие или някой, когото познавате, сте имали грип. Симптомите при двете болести почти не се различават. Именно поради тази причина по много летища в света вече имаше сведения за хора, „изолирани с признаци на ебола“, което доведе до широкото им отразяване в медиите и съответно увеличи страховете. Това сигурно ще продължи, но би трябвало да има все повече фалшиви тревоги.

 

9. Изследвания по всички летища

 

На летищата, особено големите, има стотици хиляди хора, които не са пътували до Африка, нито близо до континента. Масовото използване на сензори за измерване на температура или други методи ще доведе до огромен брой фалшиви тревоги. Най-ефективната мярка, посочва СЗО, е щателно да се изследват само хората, посещавали страните от Западна Африка, където има епидемия.

 

10. Вирусът е извън контрол

 

Глобално погледнато, не е. Повечето страни, където няма регистрирани случаи на заразени, притежават необходимото, за да контролират вируса. В Нигерия, където имаше 20 случая, той вече е овладян. 891 души, влезли в контакт с болни от ебола, бяха следени в продължение на 21 дни и досега в Нигерия има само 8 смъртни случая. Най-вероятно повечето страни биха могли да постигнат същия контрол. В Гвинея, Либерия и Сиера Леоне обаче, заради слабото здравеопазване и бавния отклик от международната общност, вирусът се разпространява по-бързо, отколкото се опитват да го ограничат. Поради това ебола в тези страни наистина е извън контрол.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: Stuart Miles/freedigitalphotos.net