10 причини затова защо трябва да включим тиквата в здравословното ни меню

Индианците редовно консумирали тиква. Те дори я изсушавали с цел да се консумира през зимните месеци, когато храната е оскъдна. Има ..... 2014-09-08T23:24:13+00:00 Здравни Статии

Индианците редовно консумирали тиква. Те дори я изсушавали с цел да се консумира през зимните месеци, когато храната е оскъдна.

 

 

Има много причини, поради които тази недооценена суперхрана трябва да присъства във вашата диета:

 

 

1.Тиквата е отличен източник на въглехидрати, които доставят така необходимата на организма енергия.

 

2. Тя е богата на фибри. Консумацията на тиква помага за подобряване на перисталтиката на червата и намалява риска от запек. Високото съдържание на фибри създава усещането за ситост и помага да отслабнете по-лесно.

 

3. Наситеният оранжев цвят на тиквата ни показва, че е богата на бета каротин. От него в организма ни се образува витамин А, който е изключително полезен за имунната ни система и зрението. Бета каротинът предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето и помага на кожата да се възстановява по-бързо.

 

4. Бета каротинът,които се намира в тиквата може да намали риска от рак. Диетите с високо съдържание на бета каротин са свързани с намаляване на риска от някои видове рак, включително: на гърдата, на простатата, белите дробове, на шийката на матката и рак на кожата.

 

5. Тиквата може да помогне за възстановяване на електролитния баланс в тялото ви след тренировка. Тя съдържа повече калий в сравнение с бананите (564 мг калий се съдържат в тиквата в сравнение с 422 мг в един банан).

 

6. Тиквата може да намали риска от настинки и грип поради факта, че е богата на витамин С.

 

7. Тиквените семки са богат източник на цинк. Той е изключително важен за нормалния растеж и делене на клетките, за здравето на кожата, простата и очите, за нормалния сън и за поддържане на мъжкото либидо.

 

8. Съдържащите се в тиквените семки вещества се предполага, че повишават “добрия “ холестерол. И заедно с това понижават кръвното налягане, премахват топлите вълни, болките в ставите и други симптоми, които се наблюдават при жени в менопауза.

 

9. Тиквени семки имат противовъзпалителни свойства, които са много полезни срещу артрит и ставни възпаления.

 

10. Тиквата е богата и на калций. Може да направите сок от тиква с моркови и броколи, тази комбинация е страхотна за развитието на костите.

 

 

Източник: www.juicing-for-health.com; www.huffingtonpost.com; www.huffingtonpost.com
Източник снимка:PublicDomainPictures.pixabaycom