10 ранни симптома при рак на яйчниците

Ракът на яйчниците е известен като "тих убиец", защото симптомите му често са толкова обикновени и рутинни, че повечето жени не .. 2014-10-08T10:10:32+00:00 Здравни Статии

Ракът на яйчниците е известен като „тих убиец“, защото симптомите му често са толкова обикновени и рутинни, че повечето жени не им обръщат внимание. Разликата е, че тези на пръв поглед безобидни симптоми не изчезват, а са на лице за дълъг период от време. В повечето случай, когато симптомите бъдат забелязани, ракът вече се е разпространил.

 

Следните симптоми трябва да ви направят впечатление ако са налице продължително време:

 

1. Коремна болка – тя е в областта на таза и корема. По-различна е от стомашната или менструалната болка. Повечето пациенти се оплакват от този вид болка, която може да продължи повече от 2 седмици.

 

2. Лошо храносмилане – постоянно лошо храносмилане, газове, гадене или други проблеми свързани със стомашно-чревния тракт, като киселини в стомаха, са характерни при рак на яйчниците.

 

3. Загуба на апетит – ракът на яйчниците причинява рязка загуба на апетит, което не е характерно за пациента. Това е така, защото ракът оказва влияние върху метаболизма и разграждането на храната с цел превръщането й в енергия.

 

4. Подуване и газове – честото подуване на корема и болките в корема или таза в резултат на газовете, които не изчезват е друг симптом при рак на яйчниците. Ако подуването на корема е толкова, че трудно слагате дънки или пола, трябва задължително да се обърнете към лекар.

 

5. Честото уриниране е друг, на пръв поглед, безобиден симптом, който може да подскаже наличието на рак.

 

6. Веднага след като сте хапнали, вече чувствате ситост – в по-напреднал стадий на ракът, тумора може да опира в стомаха и да усещате ситост след като сте поели малки количества храна.

 

7. Редуване на запек и разтройство – тези промени в стомашно-чревният тракт може да наведе на мисълта за наличието на рак на яйчниците. Тези аномалии се дължат на тумора, който упражнява натиск върху стомаха, пикочния мехур и червата.

 

8. Болки в гърба – постоянна, тъпа болка в долната част на гърба, често оприличявана от пациентите като родилна болка.

 

9. Внезапна загуба на тегло – загубата на 10 или повече килограма без диета или физически упражнения може да е добре дошла, на пръв поглед за пациентките, но всъщност това е характерен симптом в ранните стадии при рак на яйчниците.

 

10. Вагинално кървене – то се наблюдава извън редовния менструален цикъл. Други характерни признаци са образуването на рани във вагиналната област и наличието на гъст секрет.

 

 

Източник: www.medicinenet; www.cancer.org; www.ovarian.org
Източник снимка: Ohmega1982/freedigitalphotos.net