10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 2

Времето започва да става все по-хладно, но въпреки това все още имате богат избор на плодове и зеленчуци през есенния сезон, които ще сти ... 2014-09-26T17:13:17+00:00 Здравни Статии

…. продължение от част 1

 

Времето започва да става все по-хладно, но въпреки това все още имате богат избор на плодове и зеленчуци през есенния сезон, които ще стимулират имунната ви система и ще осигурят така необходимите ни витамини и минерали.

Тези суперхрани ще помогнат на организма ви да се адаптира по-лесно към сменящите се сезони и ще го предпазят от характерните за есента така досадни простудни заболявания.

 

Ето и някои от тях:

 

10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 26. Тиква – тя има леко сладък вкус и може да се съхранява продължително време. Съдържа в изобилие витамин А и 0мега-3 мастни киселини.

 

– Тиквата ни предпазва от развитието на катаракта. Това се дължи на високото съдържание на лутейн и зеакстантин.

 

– Високото съдържание на бета каротин, които в тялото ни се превръща във витамин А е изключително важен за растежа на костите и репродуктивната система.

 

– тиквата облекчава симптомите при доброкачествената хипертрофия на простата.

 

10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 27. Ряпа – тя е перфектният заместител на зелето и репичките. Богата е на различни витамини като: витамин  С, А, К и фолиева киселина.

 

– Тя съдържа глюкозинолат, които помага на черния дроб да се справя по-добре с неутрализирането на токсините, противодейства на карциногенните вещества и блокира растежа на раковите клетки.

 

– Ряпата е чудесен източник на калций и калий. Те са много важни за здравето и нормалния растеж на костите и предотвратяват развитието на  остеопороза.

 

10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 28. Нар – изключително богат на витамин С, а по отношение на количеството  антиоксиданти, той надминава червеното вино.

 

– Противодейства на раковите клетки и стимулира имунната система. Той притежава мощна антиоксидантна активност.

 

– Понижава „лошия“ холестерол и нормализира кръвното налягане

 

 

10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 29. Фурма – сладък на вкус, може да бъде консумиран по различни начини. Изключително  богат на разтворими фибри и калий.

 

– Могат да се използват като природно слабително средство. За да ги използвате като слабително средство, трябва да накиснете фурмите във вода за една нощ и на сутринта да ги изядете и да изпиете водата в която са се киснали.

 

– Съдържат голямо количество желязо, а това ги прави особено подходящи при хора болни от анемия. Високото ниво на желязо компенсира липсата на желязо в пациентите болни от  анемия, увеличава на енергията и силата, като същевременно намалява чувството на умора и вялост.

 

10 суперхрани, които трябва да включите в есенната си диета – част 210. Киви – богато е на витамин С. По-голямата част от този витамин се намира в черните семчици. Кивито е отличен източник на мед и калий.

 

– Кивито съдържа вещества, които предпазват клетките от мутация и по този начин ни предпазва от развитието на рак.

 

– Съдържащият в кивито инозитол ни предпазва от депресия, подобрява провеждането на нервните импулси и по този начин облекчава симптомите при диабетна невропатия.

 

 

Източник: www.livestrong.com; en.wikipedia.com; www.medicinenet.com
Източник снимки: www.pixabay.com