14 юни – Световен ден на доброволния кръводарител

„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! " - това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за ... 2014-06-13T22:27:11+00:00 Здравни Новини

„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.

 

На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

 

14 юни е ден, в който искаме всички българи, ангажирани с каузата на безвъзмездното кръводаряване – кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти да почувстват положителното отношение и благодарност към проявените от тях съпричастност и милосърдие. Да продължат активността си и да предадат усещането за благородната мисия на останалите членове на обществото, посочват в сайта си от Националния център по трансфузионна хематология.

 

Вярваме, че нова генерация от безвъзмездни и доброволни кръводарители ще последва техния пример, за да бъде осигурявана необходимата кръв за спасяване на човешкия живот, където и когато е необходима.

 

Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот! Всеки ден в нашата страна стотици хора с различни професии, възраст и социално-икономически статус, даряват кръв! Благодарение на човеколюбието и отзивчивостта им ежедневно се спасява живота на стотици пациенти.

 

От името на всички хора, чийто живот е спасен, ние Ви благодарим!

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: Sura Nualpradid/www.freedigitalphotos.net