2000 лв. за яйцеклетка на черно

Мръсен бизнес с яйцеклетки въртят майки и лекари, показа разследване на „Всеки ден". От 1000 до 3000 лева вървят донорските яйцеклетки на черния 2014-06-15T16:03:32+00:00 Здравни Новини

Жени броят хилядарки на алчни лекари, руси и синеоки дами се котират най-скъпо.

 

Мръсен бизнес с яйцеклетки въртят майки и лекари, показа разследване на „Всеки ден“. От 1000 до 3000 лева вървят донорските яйцеклетки на черния пазар. Въпреки че по закон у нас процедурата не се заплаща и е изцяло дарителска, не малко жени се опитват да правят бизнес с телата си. С убеждението, че правят услуга на бездетна жена, те без свян изнудват клиентките си за възможно най-голяма сума.

 

Официално клиниките, които извършват ин витро процедура, заплащат само транспорта и евентуално разходи за лечение, ако се наложи, и пропуснати ползи, ако жената отсъства от работа. Също по закон донорите остават анонимни за реципиентите, както и реципиентите за донорите. Това обаче не пречи жените в нужда да се договарят помежду си предварително. Такъв е и случаят с 42-годишната Силвия от София, която от години се опитва да се сдобие с рожба. След няколко неуспешни опита да забременее ин витро лекарите й казват, че ако непременно държи да износи детето си сама, се налага да ползва донорска яйцеклетка. От клиниката й обещали да я включат в програмата за чакащи и й обяснили, че ще й се обадят веднага щом се появи подходящ донор. Силвия обаче решила лично да се заеме с въпроса и сама да намери подходящата биологична майка на детето си. „И аз, и мъжът ми сме светли, със сини очи, искаме и детето ни да е такова. В клиниката ни казаха, че ще подберат жената по показатели като здравословно състояние и генетична съвместимост, но не и външен вид“, обосновава се жената.

 

Въпреки че по-голямата част от доброволките, готови да дарят генетичен материал на непозната, са от ромски произход, има и доста българки, които са съгласни да изтъргуват яйцеклетките си. На черния пазар най-добре се котират младите жени със сини очи и руса коса. „Искаме детето ни да е красиво, защо да не си изберем майката“, обясняват бъдещи родители пред „Всеки ден“. Донорките се възползват от този факт и понякога изнудват купувачите за суми, стигащи до 3000 лева за няколко яйцеклетки, като тарифата започва от 1000 лева нагоре. Купувачите обаче нямат никаква гаранция, че именно тази жена ще бъде биологичната майка на детето му. Тук се намесват лекарите, които често сами предлагат да сътрудничат при сделката. В някои случаи докторите дори изнудват кандидат-майките за солидна комисиона.

 

2000 лв. за яйцеклетка на черно„На мен лекарят сам ми предложи да ми помогне“, разказва жена, която вече е правила няколко неуспешни опита да забременее ин витро със собствени яйцеклетки в столична клиника. „Каза ми, че по принцип се чака дълго време до появата на подходяща жена, тъй като доброволките не са много. Но той щял да съдейства това да стане по-бързо, ако дам няколкостотин лева над стандартната цена“, оплака се изнудената жена. „В началото се притесних много, но след като споделих и с други жени в моето положение, се оказа, че това е масова практика“, обяснява кандидат-майката. По думите й яйцеклетките се взимали също от пациентки на клиниките, които нямали проблеми с яйчниците, а след хормонална терапия, която се прави за ин витро, произвеждали в пъти повече яйцеклетки и не било проблем да се разделят с излишните. Те с радост ги продавали между 150 и 250 лв., като така подпомагали собственото си скъпо лечение. Така с комисионата на лекаря и сумата, изплатена на биологичната майка, една яйцеклетка може да излезе до 3000 лева.

 

Плодовити ромки изкарват луди пари в Испания.

 

Бизнесът с яйцеклетки не е явление само в България. В някои европейски държави цената може да достигне до 7000 евро. В Испания например на донорите се изплащат по 1000 евро и там е масова практика жени да си изкарват парите по този начин. При „по-качествен“ генетичен материал обаче сумата може да достигне в пъти повече. В Америка пък цените варират от 5000 до 10 000 долара, като тамошното законодателство позволява яйцеклетки да се даряват и за научни изследвания, а не само на нуждаещи се бъдещи майки.

 

По закон може да се дарява до 4 пъти.

 

По закон донори могат да бъдат само жени, които вече са раждали поне веднъж. Това правило е прието, защото се изследва генетичната обремененост на донорския материал. Това е гаранция, че детето, което ще се роди след ин витро оплождането, няма да бъде с генетични увреждания или да се роди болно. За още по-голяма сигурност законът изисква жените да са най-много на 35 години, когато дават яйцеклетки на непознати кандидат-майки, и до 38 за близки роднини. Другата важна подробност е, че в България една жена може да дари яйцеклетки не повече от четири пъти. Това правило е въведено именно за да се избегнат злоупотреби като продажба на черно и изнудване.

 

 

Източник: www.vsekiden.com
Източник снимка: ponsulak/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: Photokanok/www.freedigitalphotos.net